live

Teruglezen: 2,3 miljoen bezoekers op 'geslaagde en gemoedelijke' Sail

Met het vertrek van de tallships is gisteren in Amsterdam de negende editie afgesloten van Sail, het maritieme evenement dat eens in de vijf jaar plaatsvindt. In totaal kwamen in vijf dagen tijd zo'n 2,3 miljoen mensen af op het grootste publieksevenement van Nederland.

Nabeschouwing

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Drukte bij het Noordzeekanaal

  Skyline De tall ships mogen dan wel Amsterdam verlaten hebben, langs het Noordzeekanaal staan nog genoeg mensen te kijken naar de langsvarende boten. 'De skyline wordt nu pas echt mooi, wie bij sluizen zit boft. Wie vanavond op de pieren zit, heeft het mooiste beeld', zegt Loes de Fauwe vanuit Velsen-Zuid.

  Volgens haar stelen vooral de Colombianen de show. 'Matrozen in rood, blauw en geel, swingend en zwaaiend met witte petten.'

 2. Eindelijk toeters

  Wachten Het wordt kil in Velsen-Zuid en kinderen en de mensen worden ongeduldig, merkt verslaggever Loes de Fauwe. Maar nu eindelijk toeters. De Mir en de Kruzenstern gaan als eerste naar de sluizen van IJmuiden. De matrozen staan er wat katterig bij.

 3. Sail blijft gewoon gratis

  Gratis Volgens directeur Mitra van Raalten van Sail blijft het nautische spektakel gewoon gratis, ook bij de volgende editie over vijf jaar. 'Dat is een traditie die niet doorbroken mag worden. Het is zonde als je bij Sail entreekaartjes gaat invoeren. Dat past niet bij de spirit van het evenement.'

 4. 23 augustus

  Geen record Het totale aantal bezoekers is toch geen record. De vorige editie in 2010, die een dag korter duurde, trok dan wel 'slechts' 1,7 miljoen bezoekers, in 2000 waren dat er 2,4 miljoen. De editie in 2005 trok zelfs 2,6 miljoen mensen. Bij deze negende editie hield de organisatie van tevoren rekening met 2 miljoen bezoekers.

 5. 23 augustus

  Ereplek Eric Blauw (71) heeft samen met Joke een ereplek op het Westerdok veroverd. Ze wonen in de buurt en hoefden dus maar een klein stukje met hun stoelen te slepen. Last van Sail hebben ze niet gehad ('het was wat rumoerig, verder prima'), maar volgens Eric Blauw is Sail lang zo leuk niet meer als vroeger. Dat kan er ook aan liggen dat ze de vorige editie een stuk beter zicht hadden. 'Toen keken we zo op het dek van de schepen.'

 6. 23 augustus

  Daar gaan ze Het vertrek van de zeilreuzen uit Amsterdam levert weer prachtige plaatjes op. Een overzicht ervan vind je in onze fotoreeks van de laatste dag Sail. Op parool.nl/foto staan daarnaast ook fotoseries van de vorige dagen.

 7. 23 augustus

  Nog een keer Sail heeft ook een 'attractie' voor fietsers: de nieuwe tunnel onder de De Ruyterkade is namelijk opengesteld voor fietsers en scooters. Tot groot plezier van kinderen - en volwassenen. 'Pap, gaan we zo nog een keer?', zegt een jongetje tegen zijn vader nadat ze keihard 'echo! echo!' hebben geroepen.

 8. 23 augustus

  Harmonieus Burgemeester Van der Laan is 'enorm onder de indruk' van de organisatie van Sail, de politie, de ambtenaren, de brandweer en andere betrokkenen, maar ook van de bezoekers. 'Zij zijn gekomen voor het plezier en hebben plezier gegeven. Sail was een feest van verbinding, het verliep heel harmonieus.'

  Het evenement hoefde niet vergaand aangepast te worden. 'Je kunt niet beter wensen dat zo'n groot evenement zó verloopt.' Ook directeur Mitra van Raalten van Sail prees de harmonie. 'Er was een krachtige verbinding tussen de mensen op het water en de bemanningen. Er waren kapiteins die vroegen of ze weer terug mochten komen.'

 9. 23 augustus

  Vanaf de pont Een bijzondere manier om de Thank You Parade te bekijken is vanaf de pont. Op het NDSM-veer is het niet eens gek druk, en het pontje scheert rakelings langs het Colombiaanse schip, waar matrozen in de masten staan. 'Dat is wel applaus waard,' roept een vrouw van middelbare leeftijd, waarop alle veergangers klappen en joelen.

 10. 23 augustus

  Recordaantal Sail heeft de afgelopen vijf dagen naar schatting bijna 2,3 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei Erwin van Lambaart namens de organisatie vandaag. De vorige editie in 2010, die een dag korter duurde, trok 1,7 miljoen bezoekers.

  Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam sprak van een 'fantastische Sail', maar wel een met een zwart randje. Op vrijdagavond raakte een man te water, die overleed. 'Het was een noodlottig geval', zei de burgemeester. 'Het heeft een domper gegeven op het evenement.'

Voorbeschouwing

De vorige editie in 2010, toen Sail een dag korter duurde, trok 1,7 miljoen mensen naar de vele bijzondere schepen. Het is geen record, maar de belangstelling overtrof wel de verwachtingen van de organisatie. Die rekende vooraf op 2 miljoen bezoekers. De organisatie sprak van 'een geslaagde, gemoedelijke en gezellige Sail'.

Wel overleed vrijdagavond een 23-jarige man na een val in het water. Bij de intocht woensdag viel een bemanningslid van de Russische driemaster Mir overboord, maar hij raakte niet gewond. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zette het dodelijke incident een domper op het evenement. Hij sprak van een 'fantastische Sail', maar wel een met een zwart randje.

De burgemeester zei ook 'enorm onder de indruk' te zijn van de bezoekers. 'Zij zijn gekomen voor het plezier en hebben plezier gegeven. Sail was een feest van verbinding.'

Recordaantal schepen
Voor de negende editie dit jaar kwam een recordaantal van vijftig tallships (grote traditionele zeilschepen) naar Amsterdam. Dertien schepen kwamen voor het eerst naar de hoofdstad, waaronder het Chileense 'martelschip' Esmeralda. Tijdens het bewind van Pinochet is het zeilschip gebruikt om politieke tegenstanders gevangen te houden. Het leidde tot protesten op de kade in de IJhaven.

Behalve vertrouwde onderdelen als de vlootschouw, die dit keer door beschermheer prins Maurits werd afgenomen, was er voor het eerst ook entertainment. Op een drijvend ponton op het IJ traden elke avond artiesten op. Ook werd de toegang voor vaartuigen tot de IJhaven strenger gecontroleerd. 'Zo is voorkomen dat er ergens onbeheersbare of onveilige situaties zijn ontstaan', concludeert de organisatie.

Gisteren vertrokken de tallships weer uit de hoofdstad, voor het eerst in een lange optocht. Op de kades en langs de oevers stonden vele mensen om de schepen uit te zwaaien. De volgende editie is in augustus 2020 en ook dan blijft het nautische feest gratis, zegt Sail-directeur Mitra van Raalten. 'Dat is een traditie die niet doorbroken mag worden.'

Wij hielden vijf dagen lang een speciaal liveblog bij met alles rondom Sail 2015. Je leest ons verslag hieronder terug. Liever de foto's kijken? Op parool.nl/foto vind je diverse fotoverslagen.