Kunst & Media Bewaar

Maxim Hartman maakt toerist wegwijs in 'fietsjungle' van Amsterdam

Fietsinstructeur Maxim Hartman demonstreert hoe je op de fiets kunt stappen.
Fietsinstructeur Maxim Hartman demonstreert hoe je op de fiets kunt stappen. © Screenshot Youtube

De stroom tv-programma's en online video's groeit continu. In de rubriek Buis selecteren we de leukste, interessantste en ontroerendste fragmenten. Vandaag: Maxim Hartman in een strak wielrennersbroekje.

'I will show you how to survive in the traffic jungle of Amsterdam!' Gehuld in zijn strakke wielrennersoutfit - 'it soaks up your sweat' - geldt Maxim Hartman straks als baken in de drukke binnenstad voor menig bezoeker van Amsterdam. Vanaf nu krijgen toeristen een korte instructiefilm met de presentator te zien als ze een fiets van een Amsterdamse fietsverhuurder willen gebruiken.

In een poging toeristen bewust te maken van de Amsterdamse fietser en de gevaren die de tweewieler met zich meebrengt, heeft de gemeente de 'komische instructiefilm' gemaakt. Hartman is de eer ten deel gevallen de bezoeker van de stad wegwijs te maken in de fietsjungle van Amsterdam.

Zo legt Hartman onder andere uit hoe je op de fiets stapt, waar je het fietspad aan kunt herkennen ('it's not red, it's not orange, it's somewhere in between') en wat te doen als je plotslings licht in het hoofd wordt: 'use the emergency potato and cook it.'

Ook burgemeester Eberhard van der Laan maakt zijn opwachting: aan hem de eer de slogan 'Happy Cycling is Safe Cycling' te introduceren.