DEN HAAG - Arie de Froe, de vroegere rector-magnificus van de Universiteit van Amsterdam, is dinsdag postuum onderscheiden met de Yad Vashem-onderscheiding.Een familielid van de hoogleraar nam de onderscheiding dinsdag in de Portugees-Israëlietische Synagoge in Amsterdam in ontvangst.

De arts De Froe, in 1992 op 85-jarige leeftijd overleden, was gespecialiseerd in de antropologie: het in maat en getal vastleggen van de eigenschappen van het menselijk lichaam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij de opstelling van rapporten waarin van joodse mensen werd vastgesteld dat zij geen jood waren. Ook schreef hij in juli 1943 een rapport waarin hij 'wetenschappelijk' aantoonde dat ''de zogenaamde Portugese Joden'' geen joden waren, maar tot het mediterrane ras behoorden. De Duitsers negeerden het rapport echter.

Dochters van Jan van Hulst hebben de aanvraag voor de onderscheiding ingediend. Van Hulst vroeg De Froe in 1943 om zijn joodse vrouw op joodse kenmerken te onderzoeken. De arts maakte het rapport waarin hij tot de conclusie kwam dat de vrouw van Van Hulst onder geen beding joods kon zijn. Professor Ariens Kappers, tot wie Van Hulst zich het eerst had gewend, tekende mee. Op grond daarvan werd de vrouw van Van Hulst 'ontjoodst'. Het was het begin van een 'praktijk' waarbij soms dagelijks twintig tot dertig mensen bij De Froe langskwamen om zich te laten 'ontjoodsen'.

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de duizenden bloeiende joodse gemeenschappen die de nazi's in de periode 1939 tot 1945 hebben verwoest. De onderscheiding gaat naar mensen die de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen. Yad Vashem geeft hun de eretitel 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'. Het is de hoogste onderscheiding die de staat Israël kent. (ANP)

www.yadvashem.org