AMSTERDAM - Enkele tientallen krakers hebben vanochtend bij het stadhuis gedemonstreerd tegen de ontruiming van twee panden.Volgens de krakers ontruimt de politie morgen Spuistraat 227 en het Steve Bikoplein 19. Ze hebben dat van de buurtregisseurs te horen gekregen. In beide gevallen gaat het volgens kraker Jos Cafard om schoolvoorbeelden van speculatie.

Het pand in de Spuistraat werd eerder bewoond door antikraak. Volgens de krakers, die er een half jaar geleden in trokken, was het volledig uitgewoond. ''We hebben het weer helemaal hersteld,'' aldus Cafard.

Het pand is onderdeel van Tabaksblok 1, waar volgens de krakers een reeks van projectontwikkelaars al jaren een groot hotel probeert te ontwikkelen. Volgens de krakers heeft de eigenaar, Fortress Projectontwikkelingen, een vroegere bv van Erik de Vlieger, tot nu toe nog steeds geen bouwplannen ontwikkeld en leidt ontruiming vrijwel zeker tot verdere verkrotting. ''In dat geval zullen we het onmiddellijk herkraken,'' aldus Cafard.

Op het Steve Bikoplein wonen acht krakers en een huurster met haar kleinzoon. ''De huurster staat onder druk en heeft de ene speculant na de andere aan zich voorbij zien trekken,'' aldus Cafard. De vroegere eigenaar zou de andere huurders al sinds 2000 hebben overgehaald te verhuizen. De huurster werd volgens de krakers met sloopwerkzaamheden geterroriseerd om haar weg te krijgen. Cafard: ''Dan kwam er weer een sloper om zeven uur 's ochtends binnen die ergens de bijl inzette om vervolgens weer te vertrekken. In 2004 hebben we met de kraak van de lege etages deze praktijk een halt toegeroepen.''

In 2007 is het pand met 150.000 euro winst doorverkocht. Als de ontruiming doorgaat, zal de nieuwe eigenaar bijna zeker proberen de oude huurster eruit te werken, vrezen de krakers.

Ze willen met een kort geding alsnog ontruiming voorkomen. Ze zeggen zich overigens niet te zullen verzetten bij de ontruiming.