Stadsgids Bewaar

9 Amsterdamse academici onder de 45 die hoge ogen gooien over de grens

David Nieborg leidt een onderzoek naar hoe geld wordt verdiend met gratis spelletjes in de mobiel
David Nieborg leidt een onderzoek naar hoe geld wordt verdiend met gratis spelletjes in de mobiel ©

Amsterdam heeft een boel wetenschappelijk talent dat ook het buitenland bereikt. Negen academici onder de 45 die hoge ogen gooien over de grens.

1. Albert Menkveld (43, VU)


© Riechelle van der Valk CM VU

Dankzij Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk begrijpen we een beetje wat flitshandel is (de handelsmethode waarbij aandelen in fracties van seconden worden gekocht en verkocht), maar Albert Menkveld wist dat alláng (en vertelde er ook al veel eerder over). De hoogleraar Finance aan de VU is dé flitshandelkenner. Hij duikt regelmatig op in Nederlandse en buitenlandse media, adviseerde tot vorig jaar een van de EU-instanties die sinds de crisis toezicht houden op de financiële markten (voor de kenner: EAEM) en doet nu hetzelfde voor de Fransen en hun Autorité des marchés financiers. Als dat niet internationaal is.

2. Tom Würdinger (37, VUMC)


© ANP

Tom Würdinger leidt het onderzoek naar een techniek die het straks mogelijk moet maken om te testen of iemand kanker heeft op basis van een druppel bloed. Het onderzoek kwam vorige week groot in het nieuws. Hij publiceert regelmatig in de internationale vakbladen en behalve voor het VUmc werkt hij ook voor Harvard University. Würdinger is een van de meest productieve onderzoekers van het VUmc als het gaat om het aantal publicaties.

3. Selma de Mink (32, UVA)


© ANP

Selma de Mink doet onderzoek naar de grootste en zwaarste sterren in het universum. Met collega's toonde ze aan dat dit bijna altijd 'dubbelsterren' zijn; twee sterren die om elkaar heen draaien. De Mink kreeg beurzen van NASA en Princeton om onderzoek te doen in de VS en werkte aan verschillende topuniversiteiten waaronder het California Institute of Technology (bekend van de tv-serie The big bang theory. Volgens de UvA is De Mink een van de jonge toptalenten die ook in het buitenland veel aandacht trekt.

4. Claes de Vreese (41, UVA)


© ANP

Als in Nederland iets gebeurt op politiek gebied, bellen Europese persbureaus negen van de tien keer Claes de Vreese, communicatiewetenschapper en gespecialiseerd in politieke journalistiek. Hij valt op in het buitenland, maar doet dan ook onderzoek naar een populair onderwerp: wat vindt de Europese burger van de Europese Unie? Vorig jaar ontving hij er een fonds van twee miljoen (!) euro voor van de European Research Council.

5. Ivo van Vulpen (42, NIKHEF, UVA)


© ANP

Ivo van Vulpen (klemtoon op 'vul', niet 'pen') werkt voor CERN, de deeltjesversneller in Genève, en was betrokken bij de ontdekking van het Higgsdeeltje. Hij doet onderzoek aan het Nikhef in Amsterdam en is UvA-docent. Een van dé Amsterdamse talenten van nu, zeggen kenners. Wie het zelf wil zien: 28 november spreekt hij op het Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg.

6. Barbara Vis (36, VU)


© Peter Valckx CM VU

Barbara Vis onderzoekt hoe politici komen tot wat heet 'riskante politiek': de beslissingen waarvan je vooraf niet weet of ze je populairder of juist impopulair zullen maken. Ze doet dat bij de VU waar ze met haar 36 jaar al directeur is van de onderzoekstak van de afdeling Bestuurswetenschappen en Politicologie. Een vakjury van Nederlanders en Vlamingen nomineerde haar als een van dé wetenschapstalenten van dit jaar voor een verkiezing van tijdschrift New Scientist en haar boek Politics of risktaking wordt tot aan de Universiteit van Chicago gebruikt.

7. David Nieborg (34, UVA)


© ANP

David Nieborg weet ontzettend veel over games en leidt een onderzoek naar hoe geld wordt verdiend met gratis spelletjes voor je mobiel. Nieborg is met recht een internationale, want naast de Universiteit van Amsterdam is hij verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology en de Chinese Universiteit van Hongkong.

8. Guido van der Werf (42, VU)


© Riechelle van der Valk

Als ergens in de wereld een bos wordt platgewalst, hoeveel CO2 komt er dan in de lucht? Als een van de internationale experts op het gebied van ontbossing en het bosbranden weet Guido van der Werf het antwoord. Zelfs The Washington Post weet hem te vinden voor commentaar, bijvoorbeeld over de jaarlijkse bosbranden in Indonesië die ook nu woeden. De VU noemt Van der Werf een van haar academici die het vaakst in het buitenland opduiken.

9. Brenda Penninx (45, VUMC)


© ANP

Nog nét in dit lijstje. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangekondigd dat in 2030 depressie volksziekte nummer één zal zijn, dus dan kunnen we die tijd maar beter goed voorbereid tegemoet gaan. Brenda Penninx, wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst, doet onderzoek naar oorzaken en verloop van depressies. Een belangrijk onderwerp, dat internationaal veel aandacht krijgt. Penninx is volgens een lijst van informatiedienst Thomson Reuters dan ook een van de drieduizend invloedrijkste wetenschappers wereldwijd.