Stadsgids Bewaar

Deze 18 gaymoji maken je leven vrolijker

Deze 18 gaymoji maken je leven vrolijker
© Keyhé Delsink

Voor de gaycommunity is het soms wat behelpen met het bestaande emoji-aanbod. Ter gelegenheid van Gay Pride presenteren we 18 noodzakelijke aanvullingen op het repertoire.1. Meit: voor elke situatie die vraagt om wat valsigheid
Homo’s die andere homo’s meid noemen is een wijdverbreid gebruik. Het zusje van bijgaande figuur groeide uit tot een veel­gebruikte emoji. Echt bevredigend voelde dat nooit. Bij dezen de gayvariant: meit. Met een t, ja. Dat laatste laat zich lastig uitleggen, gevoelskwestie.
2. Pride-vlag: wapper nu ook digitaal
De regenboogvlag werd eind jaren zeventig geclaimd door gays. Stel je voor dat ze toen gekozen hadden voor beige, had zomaar gekund. Bedenker Gilbert Baker ging gelukkig voor het vrolijkste aller symbolen. Altijd als je er (digitaal) mee wappert, breng je ook een klein eerbetoon aan hem.
3. Ellie Lust: voor elk moment dat vraagt om girlpower
Politiewoordvoerder Ellie Lust is roze in blauw en rockt als geen ander. We onderscheiden haar bij dezen met de hoogste rang: een eigen gaymoji.
4. RuPaul: om iets of iemand af te serveren, sashay away!
Met haar tv-hit Drag race ontketende de Amerikaanse dragqueen RuPaul een wereldwijde opleving van het instituut travestie. Wordt het hier niet tijd voor een eigen versie? Laten we beginnen met een welverdiende gaymoji van Mama Ru.
5. Geen Grindr: want vanavond heb je hoofdpijn
Nagenoeg iedereen die 's werelds populairste gay dating app gebruikt, is ook bekend met de haat-liefde verhouding die je ontwikkelt met het verslavende medium. Grindr, Grindr, Grindr, wat moeten we toch met je aan... Wat dacht je van eens effe helemaal uit?
6. Lick it: als je meer een poezenmens bent
Een echt goeie lesbovariant van Grindr is er niet, maar met naar links en naar rechts swipen op Tinder komen dames een heel eind. Het ontbreekt nog een beetje aan toegespitst hitsig beeldvocabulair, laat dit een eerste aanzet zijn.
7. Mayday: verstuur ‘m bij een duckface selfie uit de Reguliers
Eigenlijk zou er een eurobiljet moeten zijn met haar beeltenis. Of nou ja, toch minstens een muntje. Weet je wat, we lossen het digitaal op. Diva Mayday, de enige echte Mother Monster van de Reguliersdwarsstraat is het icoon in gaymoticon.
8. Roddelderoddel: je hebt het niet van mij, hoor, maar…
De lesboscene is klein, iedereen kent iedereen en dat moet allemaal besproken worden. Een medium als Whatsapp leent zich daar uitstekend voor: group chat!
9. Tijd voor de test: minstens een keer per half jaar
Jezelf twee keer per jaar laten testen op soa's zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Je partners waarschuwen als je een keer iets hebt opgelopen ook. Met deze gaymoji maak je duidelijk dat je goed zorgt voor jezelf zorgt en voor elkaar.
10. Loreen: voor, tijdens of na het stappen in de Dronken Driehoek (Soho, Taboo, Exit Café)
Als de eerste tonen van haar hit klinken, schiet er een shockwave door de nichtenbar van precies het gevoel dat Eurovisiewinnares Loreen bezingt: Euphoria. We’re going u-u-u-u-u-u-up!
11. Hiv-neutraal: als je het stigma wilt opheffen
Wie hiv heeft, maar succesvol wordt behandeld met hiv-remmers, kan het virus eigenlijk niet meer overdragen. En kan het uiteraard ook niet meer oplopen. Laten we het hiv-neutraal noemen, er is zelfs al een gaymoticonnetje voor.
12. Rapido: na twee maanden sla eten en kilo’s crunchen in de gym
Party Rapido is een fenomeen onder spierbundels tot ver buiten Amsterdam, met edities in internationale steden. De klassieker is het steevast uitverkochte shirt-uitfeest in Paradiso, daar waar het ruim een decennium geleden begon.
13. Jeweettoch: ook geschikt voor het bestellen van twee biertjes
Eén vinger, twee vingeren. De lesbian handshake is één van de manieren om het gezellig te maken in bed. Een gaymoticon met hitpotentie, want prima te gebruiken door onze heterovrienden.
14. Met snor: als je wilt laten zien dat je het ruigere werk niet schuwt
Een eigen straat (de Warmoes), een eigen feest (Gay Leather Pride) maar nog geen eigen gaymoji? De pet-met-snor was al iconisch ruim voordat Whatsapp werd bedacht.
15. Met baard: wanneer je uit je comfortzone wilt treden
De vrouw-met-baard is het stadium van rondreizend circus ruimschoots voorbij: een beetje genderbenden op de zaterdag is gewoon gebruik geworden. Met dank aan Conchita Wurst en de Amsterdamse Jennifer Hopelezz.
16. Condoom: als standaardinstelling tot het tegendeel is bewezen
Verwarrende tijden voor veilig vrijende homo’s: PrEP, undetectable… Komt het goede oude condoom er nog wel aan te pas? Zeker, juist nu: met een rubbertje hoef jíj je nooit af te vragen of het hitsige type naast je wel de waarheid spreekt.
17. Canal Parade: ur invited!
Roze boa’s uit de kast, de kids mee en een sixpackje bier: eens per jaar is het Gay Pride, een van de gezelligste feesten van het land, en een van de allerleukste prides ter wereld. Een dampend feestje op de grachten waar elke Amsterdammer trots op mag zijn.
18. Bianca del Rio: Really queen?
Bij een fashion faux pas, voor iemand die te hard z'n best doet, als iemands attitude je niet aanstaat, of gewoon omdat ie zo heerlijk van de tong rolt: drag queen superstar Bianca Del Rio (zondag in het Amsterdam Theater met haar Rolodex of Hate) voorzag de gay community van dé dis van de eeuw.