Amsterdam Bewaar

Massaal allergisch voor het mobieltje

Tien procent van de mensen is allergisch voor zijn smartphone
Tien procent van de mensen is allergisch voor zijn smartphone © ANP

We raken in rap tempo allergisch voor onze mobieltjes. Wie zijn telefoontje, tablet of spelcomputercontroller meer dan een uur per dag gebruikt, loopt kans op een hele rits aandoeningen: droge, jeukerige plekjes, rode huid, blaren en zelf scheurtjes en bultjes met pus.

Vooral jongeren ontwikkelen telefoonallergiën

De oorzaak: metaal, vooral nikkel, koper, chroom en kobalt. Tien procent van de mensen heeft in meer of mindere mate last van metaalallergie. Eén op de drie kinderen is overgevoelig voor nikkel, een veelgebruikt metaal in elektronische apparaten.

Volgens een onderzoek dat deze week is gepubliceerd in medisch vakblad 'Pediatric Allergy Immunology, and Pulmonology' is het aantal gevallen van smartphoneallergie tussen 2010 en 2012 40 procent toegenomen ten opzichte van de perioden 2000-2002. Volgens de onderzoekers in Kopenhagen en Californië staat vast dat nikkel een allergische reactie kan veroorzaken, van chroom en kobalt wordt dat vermoed. Het metaal komt in minieme hoeveelheden vrij door slijtage.

'Met het toenemend gebruik van smartphones en tablets is het waarschijnlijk dat vooral jongeren telefoonallergiën ontwikkelen,' aldus Clare Richardson, die aan het artikel meewerkte.

Wie allergisch is voor metalen kan het beste een iPhone of Nokia aanschaffen, die bevatten nauwelijks nikkel of kobalt. Drie op de vier Samsung­modellen bevatten nikkel en kobalt en de helft van de Blackberry's. Alternatief middel tegen allergie is een koptelefoon gebruiken of een plastic hoesje om de telefoon doen.