Amsterdam Bewaar

Gemeente moet overlast café Van Mechelen verder onderzoeken

Stadscafé Van Mechelen.
Stadscafé Van Mechelen. © Mats van Soolingen

De gemeente Amsterdam moet nader onderzoek doen naar de geluidsoverlast en parkeerdruk van café Van Mechelen aan de Sloterkade in Zuid. Dat heeft de rechter bepaald.

Buurtbewoners van Van Mechelen stapten naar de rechter omdat ze vinden dat het eetcafé te veel overlast veroorzaakt. Vooral rokers, die in de binnentuin en voor het café een sigaretje opsteken, zouden voor geluidsoverlast zorgen. 'We doen elke nacht tot twee uur geen oog dicht', zei bovenbuurman Alex Baltus eerder

De omwonenden wilden dat de rechter de cafévergunning van Van Mechelen in zou trekken, zodat slechts de restaurantvergunning overbleef. In dat geval zou het restaurant 's avonds eerder dicht moeten.

Geluid meten
De rechter heeft deze week besloten dat de gemeente de cafévergunning op basis van onvoldoende onderzoek heeft verleend. Daarom moet nu alsnog een 'akoestisch onderzoek' gedaan worden, waarbij ook het geluid van het terras en komende en gaande bezoekers moet worden gemeten. Ook de uitspraak dat de parkeerdruk niet is toegenomen, moet de gemeente beter onderbouwen. 

De uitbaters van het eetcafé zeiden eerder te balen van de gang van zaken en al veel problemen te hebben opgelost. 'Er was geluidsoverlast vanuit het café, daarom hebben we dubbele ramen en een geluidslimiter geplaatst. Ook werd er geklaagd over de grote glasbak, die dagelijks in de vroege ochtend werd geleegd. Daarvoor hebben we een glasverpulveraar aangeschaft, zodat het legen geen herrie meer maakt', aldus uitbater Pieter van der Schaaf.