Stadsgids Bewaar

Dineren met een vleugje Blauw Bloed bij The Duchess

The Duchess.
The Duchess. © Eva Plevier

Veel marmer, grote kandelaars, koningin Màxima aan de wand en een enorm hoog versierd plafond sieren restaurant The Duchess in het oude bankgebouw op de Spuistraat.

De gemeente is maar wat blij met de komst van het luxueuze restaurant, want waar het eerst nog stikte van de krakers, is de Spuistraat met The Duchess aan de ene kant en het nog te openen W-hotel aan de andere kant, een ware trekpleister voor toeristen en welgesteld Amsterdam.

Het heeft twee jaar geduurd voordat The Duchess klaar was om de deuren te openen. Volgens mede-eigenaar Yossi Eliyahoo (42) hadden ze die tijd ook hard nodig. 'Het is een rijksmonument, dus we moesten met veel zorg te werk gaan. Al het hout, het plafond en ornamenten hebben we in de oude staat teruggebracht. Het pand stond heel lang leeg, dus je begrijpt vast wel hoe wij het hier aantroffen.'

In het oude gebouw huisde eerst een bank, maar geen publieke. Vandaar dat maar weinig Amsterdammers de binnenkant kennen. 'Daarom vinden we het zo leuk dat nu iedereen binnen kan komen en kan zien wat voor prachtige plek dit is. We geven het gebouw terug aan de inwoners van Amsterdam,' zegt Eliyahoo.

De bijzonderste plek in The Duchess is de chef's table. Een grote tafel midden in de keuken, waar je op een unieke manier kunt eten. 'Iedereen mag deze tafel reserveren, je hoeft er niet extra voor te betalen. Deze plek maakt het dineren wat informeler en losser.' zegt Eliyahoo.

Op het menu staan kleine gerechten die je kunt delen met je tafelgenoot. Je kunt bij The Duchess niet voor een appel en een ei aan tafel. Voor een volledige maaltijd bestel je rond de zeven (hoofd)gerechtjes, die beginnen vanaf 20 euro per stuk. De keuken is Italiaans en Frans.

Wie hier dineren wat te veel van het goede vindt, kan terecht in de Tea Room, die is ingericht met fauteuils. Vergeet niet: bij het nippen aan een kopje thee hoort hier wel de pink omhoog.

The Duchess

Spuistraat 172
020-8113322
www.the-duchess.com