Stadsgids Bewaar

De Terraswijnentest van Het Parool

Zeurrosé en confectiecava, maar ook een prima koele pinot noir en een Spaanse witte met goede zin. Voor de jaarlijkse Terraswijntest van PS van de Week onderwierp wijnkenner Harold Hamersma huiswijnen van 24 terrassen aan een pittige keuring.

(Klik hier voor de mobiele versie van de test)

West


Terrasmus. © Mats van Soolingen

Waterkant
Marnixstraat 246

Terras aan de voet van een parkeergarage. Picknicktafels en -banken. Zeecontainer als uitgifteluik voor rood, wit en rosé. daarom gaat ook meteen het duralexalarm af. En ja hoor: wijn in limonadeglaasjes. Dat resulteert gewoonlijk meteen in puntenaftrek. Maar kijk aan, aan de Waterkant hebben de uitbaters het goed voor met wijn (alle €3,75). Goed, schoon en krokant Spaans wit van verdejo en sauvignon blanc. Sappige bessen, verse bramen, fijne zuren in het Spaanse rood van de monastrell. De Zuid-Franse rosé is het braafste jongetje van de klas, maar daar is niets mis mee. Mousserend gaat alleen per fles. Pluspunt: het is geen prosecco.

Wit 8
Rosé 7,5
Rood 8


Bar Breitner
Van der Palmkade 16

Op het gebruik van het woord 'wijntje' staat al strafpunten. Maar wat te doen met iemand die informeert voor wie het 'chardonnaytje' was en voor wie het 'merlotje'? Eenzame opsluiting in een glasbak nabij een Jellinekkliniek? Vooruit, we zouden mild zijn als de wijnen ook nog lekker waren. De witte Noord-Italiaanse (€3,50) gaat nog. Maar de rode (€3,50) is ronduit verschrikkelijk. Door overdadig houtgebruik presenteert deze merlot zich als een vloeibare speculaaspop. De rosé (€4,25) uit dezelfde contreien lijdt aan fruitarmoede. De Italiaanse mousserende wijn (€6,50) is weliswaar geen prosecco maar lekker is ie daar niet van geworden. Als ook de garnalenkroketjes aardappelkroketjes blijken te zijn, nemen we verdrietig afscheid.

Wit 7
Rosé 6
Rood 3
Mousserend 5,5


Remise 47
Bellamyplein 47

Op het terras hoef je je geen seconde te vervelen, want de bouwwerkzaamheden ernaast zijn in volle gang. Het wijnaanbod zorgt voor wat minder rumoer: dat is aardig en lekker, zij het wat aan de kostbare kant. De sauvignon blanc (€4,50) is prettig, fris en sappig. Rood is merlot (€4,50). Sympathiek en karakteristiek. De rosé (€5,50) is verzorgd, maar wat aan de snoeperige kant en om onduidelijke redenen ruim twintig procent duurder dan wit en rood. Voor mousserend tekent een cava (€6,50). En die is gewoon goed. Nee, wel wat beter dan dat.

Wit 7+
Rosé 7-
Rood 7+
Cava 7,5


Terrasmus
Erasmuspark (ingang Mercatorstraat)

'Nee zeg, we zetten hier toch ook geen frituurpan neer,' luidt het antwoord op mijn vraag of de Terrasmus aan prosecco doet. Man naar mijn hart. En dat er ook geen rosé is, vergeef ik 'm eveneens. Want wat een aardige kerels hier. Ze komen de glazen brengen (hoera, geen duralex!) en er wordt ongevraagd een schaaltje nootjes bijgezet. Ze hebben pret. Zijn leuk tegen de kinderen uit het speeltuintje verderop. Gastvrijheid in hoofdletters geschreven. Dat wordt nog dringen in de rubriek Horecaheld. Bonuspunten voor de prima rode en witte wijn (€2,75). Omdat de uitbaters zo aardig zijn. En omdat de wijn spotgoedkoop is.

Wit 8-
Rood 8-


Centrum


Van Rijn Kitchen & Bar. © Mats van Soolingen

Herengracht
Herengracht 435

Druk op het terras. Misschien komt het door de 'verhuisverkoop' van buurman Scheltema. De kwaliteit van de wijn kan de aanleiding niet zijn. Het allerergste: van het water druipende glazen, vol met 'kalkvlekken'. En de inhoud kan het onheil niet afwenden. Pruilende prosecco (€6,50). Doodmoe word je ervan. Een knorrige Spaanse witte verdejo. Qua rood een veilige Italiaanse sangiovese. En een wel lekkere Zuid-Franse rosé (alle €4,00), die we ook bij Cotignac hebben gedronken. Maar ja, die ongelooflijk smukkige glazen. Vriendelijke, snelle bediening kan de puntenaftrek niet meer voorkomen.

Wit 5,5
Rosé 7
Rood 7-
Prosecco 5


Van Rijn Kitchen & Bar
Rembrandtplein 17

Goed en attent personeel. Ad rem ook. Er komt een serveerster met een bakje water voor een hond van een van de gasten voorbij. 'Wilt u soms ook wat drinken?' informeert zij en passant. Graag. Mousserend komt snel. Helaas confectiecava in een glaasje met een horrelvoetje en kalkvlekken (€5,50). Wit (€4,50) is een Zuid-Afrikaanse chardonnay. Oak aged. En daarmee duikt de 'doordrinkfactor' omlaag. De rode van cabernet sauvignon (€4,50) lijdt aan hetzelfde euvel. Niet slecht, maar te braaf om eens lekker van te genieten. Ook de rosé is niets anders dan keurig (€4,50). Het gaat te ver om toch ook maar een bakje water te vragen, maar het kan veel beter voor dit geld.

Wit 7-
Rosé 7-
Rood 7-
Mousserend 6+


Nacional
Kleine-Gartmanplantsoen 11a

Vanwege de slechtste restaurantervaring ooit hadden we ons voorgenomen hier nooit meer te komen: Nacionale ramp. Het cijfer dat collega Versprille gaf, deed het tij niet keren: 5+. Maar het terrasbezoek vermurwde me enigszins. Een attente Spaanse, Engelssprekende ober met goede zin bracht mooie wijnglazen. Met een prima witte Spanjaard. En een gesoigneerde Provencerosé (€4,00). Minpunt: het is de enige rosé per glas, waardoor we noodgedwongen zeven euro aftikken. Het Zuid-Franse rood van de cabernet sauvignon (€4,00) is goed, maar voldoet niet als 'drinkwijn': is gemaakt door een wijnmaker die nieuwe eikenhouten planken voor zijn verjaardag had gekregen. Mousserend gaat alleen per fles.

Wit 7,5
Rosé 7,5
Rood 6


Lion Noir
Reguliersdwarsstraat 28

Klein terrasje voor, grote binnentuin achter. Zelfde mooie wijnglazen als die bij Nacional. Lion Noir maakt deel uit van het Casper Reindersimperium. Daarom misschien ook hier: bediening met goede zin. Maar dan houden de overeenkomsten op. De witte huiswijn is een beteuterde Australische chardonnay (€4,00). Aan rosé doet men niet. Aan mousserend per glas dan weer wel: een keurige cava (€7,00). En rood is ingevlogen vanuit Chili (€4,00). Die is gewoon wel aardig. Maar de serveerster is aardiger.

Wit 5
Rood 7
Mousserend 7


Oost


De Plantage. © Mats van Soolingen

Café Restaurant de Plantage
Plantage Kerklaan 36

Droomterras. De Amsterdamse Tuilerieën. Geweldige bediening. 'Ja, heerlijk hè?' zegt de ober. 'Dat zonnetje. Tot half zes. En elke dag vier minuutjes langer. O, wacht, u heeft uw servet laten vallen. Ik haal even een ander.' Goed idee. En neem meteen nog wijn mee. Die is hier prima. Spaans wit met goede zin (€3,90). Heerlijke Zuid-Franse rosé (€4,75). Een goede, doordrinkbare Chileense cabernet sauvignon op de juiste temperatuur geschonken (€3,50). Schone, mooie glazen. En help! Lekkere prosecco! Het kan dus toch! (€6,00)

Wit 8+
Rosé 8,5
Rood 8
Prosecco 8


Stek
Wibautstraat 95

'De dames dromen van een eigen plek met lekker eten en goede wijn.' Aldus een culiblogger. Dat laatste is aardig gelukt, al ontberen we het overzicht. Mousserend (crémant d'Alsace) gaat alleen per fles. En 'voor rosé is het 't weer nog niet,' meldt de vriendelijke serveerster. En of de rode pinot noir (€4,25) koel geschonken mag worden. Graag. Zo smaakt ie het best. Pittig, sappige kers, lekkere zuren, zweempje apotheek. Wit is een sympathieke Zuid-Afrikaanse sauvignon blanc (€3,75). Fris, druistig en stuivend. Beetje als de wind die hier vrij spel heeft. 'Volgende week krijgen we windschermen,' zegt de serveerster. 'Houd de glazen maar goed vast, anders waaien ze misschien om.' Zou zonde zijn. Ze zijn mooi. En de wijn is lekker.

Wit 7,5
Rood 8


The Walter Woodbury Bar
Javastraat 42a

Prima natuurlijk dat dit de hotspot in de Javastraat is, maar voor de wijn (€3,50, cava €4,50) lopen wij niet warm. Dat kan zo veel beter. Nee, dat móét zo veel beter. Zorg om te beginnen voor schone glazen zonder 'kalkvlekken'. Dat ze van het water uit de spoelbak druipen is tot daar aan toe. En dat de voetjes kleven van andermans vingers willen we misschien ook nog door de vingers zien. Maar een dikke laag lippenstift op de rand van het glas rosé zet niet aan tot drinken. Ook al was ie roze. En de inhoud dan? Ondermaats. Onvoldoende. Ongeïnspireerd.

Wit 5+
Rosé 4
Rood 5
Cava 5


Eddy's Spaghetti
Krugerplein 23

Het bedienend personeel doet een gooi naar een plek in de PS-rubriek Horecaheld. Stuk voor stuk even hartverwarmend als de terrasverwarming. En al wordt de drankkaart geschraagd door gins en tonics, de paar wijnen die worden geschonken blijken geen sluitpost. Hoewel, de prosecco (€3,75) is wel weer dat plichtmatige, schuimende perzikfruithapje. Maar de mooie coup en de piepkleine prijs zorgen ervoor dat ie voldoende scoort. Siciliaans wit en rood (€3,75) zijn daarentegen ronduit lekker. En hebben we een hoofdstedelijke trend te pakken of is het louter iets voor Oost? Evenals bij Stek doen ze bij Eddy's niet aan rosé.

Wit 8+
Rood 8
Prosecco 6


Noord


De Ceuvel. © Mats van Soolingen

De Ceuvel
Korte Papaverweg 4

Sloophout aller landen verenigt u. Terras waar Piet Hein Eek zijn lippen bij zou aflikken. Doen we ook met de onze. Maar vanwege de wijn. Biologische, biodynamische en zelfs natuurwijnen hier. Jammer dan van die weer schier onvermijdelijke duralexglaasjes. Daar doe je vooral de sauvignon blanc (€3,50) mee tekort. Was een van de lekkerste die we proefden tijdens deze terrastest. De merlot was ook prima(€3,50). Alleen de rosé (€3,50) viel wat uit de toon. Niet slecht. Maar wel heel erg commercieel. Frambozendrups. Fruitellakersjes. En winegums. Voelt een beetje misplaatst op een plek waar eerlijke en oprechte Tony's Chocolonely zich als zoetigheid een plek heeft verworven.

Wit 8,5
Rosé 7
Rood 8


Rolling Rock Kitchen
Distelweg 113, (vrijdag-zaterdag)

Rafelrand. Een loods als huisvesting. Ook hier sloophout meubilair. Plus een terras op het parkeerterrein. Maar wel met uitzicht op het IJ en een wereldstad. Op het proseccoglas na - dat is een wat benauwd modelletje - verschijnt de wijn in voor deze ambiance bijna overdreven mooie glazen. Met name die voor de rode zouden in een sterrenzaak niet misstaan. En dat is misschien toch een beetje overdreven voor een keurige cabernet sauvignon(€4,20). De rosé (€3,80) is vriendelijk en fruitig. Wit trakteert op rijpe peer, meloen en snoepjesfruit (€3,80). En de prosecco (€3,80) laat zich niet kisten door zijn wat mindere behuizing: wat veiliger dan wat we gewoonlijk tegenkomen.

Wit 7+
Rosé 7
Rood 7,5
Prosecco 7


THT
IJpromenade 2

Beneden is de bar dicht, dus kiezen we het terras boven. Als ik daar de proseccomogelijkheid afwimpel (Martini), krijg ik bijval van de bediening: 'Ik geef u groot gelijk. Die vind ik zelf ook niet te drinken.' Laat zijn baas het niet horen. Aan de terrasparasols te zien, heeft de firma hier flink gesponsord. Enfin, meteen maar aan het wit en de rosé (€3,70) . Eerstgenoemde is een prima sauvignon blanc uit zuidwest Frankrijk. Grapefruity, citrusrijk en krokant. De rosé oogt chic pipsroze, smaakt prettig en beschaafd en lijdt niet aan het zoeteuvel. Helaas gaat het bij rood mis. De Italiaan in kwestie (€3,70) heeft er flink van langs gekregen met eiken. En vloeibaar hout is nu eenmaal bedoeld om rotte kozijnen mee te repareren.

Wit 7+
Rosé 7,5
Rood 5-


Zuid


Cotignac. © Mats van Soolingen

Cotignac
Trompenburgstraat 111

Gastronomisch gesproken is de Rivierenbuurt lange tijd stilstaand water geweest. Cotignac zorgt dat de flow er weer een beetje in komt. Met een opgewekte wijnkaart, mede lezenswaardig vanwege een ongekende hoeveelheid spel- en schrijffouten. De wijnen zelf zijn echter foutloos. En ook het gebruikte glaswerk is goed. Prima Zuid-Frans wit. Dito rosé. Idem rood (alle €3,90, cava (€4,90). Nog betere bediening ook. Zo vriendelijk. 'Wilt u een dekentje buiten? Het is nog fris.' Karafje water misschien?' Attent. We houden het bij de wijn. Veel lekkerder.

Wit 7,5
Rosé 7,5
Rood 7,5
Cava 7


Café Vrijdag
Amsteldijk 137

'Wat kan ik voor u doen?' klinkt het, voordat we goed en wel zitten. Het verzoek om de kaart levert echter alleen het menu voor Vrijdags vaste waar op. Maar de drankenuitvoering volgt snel. Met driemaal rood en wit als 'open wijn' (€3,70). Rosé mag solo en dat gaat de Zuid-Fransman redelijk af (€3,70). Stoer, stevig, kruidig. Rood is sangiovese. Kloek, kers, pruim en peperig. Kan wat koeler geschonken worden. Wit is Chileense sauvignon blanc. Wit fruit, groene appeltjes, gele citrus. Op naar mijn eeuwige zorgenkindje: prosecco (€5,10). Die heb ik weleens slechter geproefd. Maar jubelen doe ik niet. Deze editie ontbeert bruis en trakteert op het plichtmatige perzikzoetje. Mooi glas, dat wel.

Wit 7
Rosé 7
Rood 7
Prosecco 6,5


Conservatorium Hotel
Van Baerlestraat 27

Qua populariteit bij de celebrity's is het Conservatorium Hotel het Amstel voorbijgestoken. En natuurlijk liggen de prijsniveaus bij zo'n vijfsterrenhotel boven het hoofdstedelijk gemiddelde. Maar onthoud dat wijn pas echt duur is, als het goedkope wijn blijkt te zijn die vies is. Daarom valt de prijs hier eigenlijk wel weer mee. De kwaliteit van alles wat hier geschonken wordt, is bovengemiddeld. De rode Chileen is pinot noir en gewoon goed (€6,00). Had wat koeler gekund. Wit is een prima Spaanse sauvignon blanc en iets beter (€6,00). De nota bene Duitse rosé is uitstekend (€8,00). En de cava (€8,00) zelfs fantastisch, van Gramona, een van de beste producenten. Vier vijfsterrenhuiswijnen.

Wit 8,5
Rosé 9
Rood 8+
Cava 9+


d'Overkant
Scheldestraat 101-105

'Ik heb slecht nieuws. De prosecco is op.' Deze mededeling ontpopte zich bijna als goed nieuws. Want er bleek curieus genoeg toch nog één glas voorradig (€6,75). Helaas was dat morsdood. Geen bruis. Wee. Buikziek peertje. Verder met een sauvignon blanc (€3,75) die in de malaise deelde met bitters en gegrom. Vervolgens werd het wijnstokje van deze huiswijnestafette aangereikt aan rood en rosé (€3,75). Maar ook die eindigden amechtig hijgend ver in het achterveld. Klopt er dan niets bij d'Overkant? Jawel. Sonja de serveerster. En de bitterballen. Van Oma Bob.

Wit 4
Rosé 4
Rood 3,5
Prosecco 3


Zuidoost


Boerderij Langerlust. © Mats van Soolingen

Absolute Taste
Hoogoorddreef 7a

Groot terras. Een soort kantoortuin van de bedrijfsverzamelgebouwen in de buurt. Niet meteen een aanleiding om halsoverkop naartoe te rijden om eens ongegeneerd van de huiswijnen te gaan genieten. Maar wie toch in een van die kantoorkolossen werkt, kan er zonder gevaar voor eigen leven een glaasje drinken tijdens de vrijmibo. Brave burgermansprosecco met een behaagziek suikertje (€4,75). Een kwieke Zuid-Afrikaanse witte van colombard en sauvignon blanc. Een tikkie te zure rode Montepulciano. Een wat te zoete Bardolino rosé (alle €3,60). Daarom daarna toch snel naar huis voor de echt lekkere wijn.

Wit 7
Rosé 6,5
Rood 6+
Prosecco 6


Grand Café Hoekenrode
Hoekenrode 2

Gepikeerde brieven naar aanleiding van de vorige terraswijnentest. 'Waarom komt Zuidoost niet aan bod?' Teruggeschreven dat Brasserie Het Vervolg (later Vanzz) aan de tand was gevoeld. Tweemaal teleurstellend. Maar enfin, drie stuks Zuidoost dit keer. Leuke bediening hier. Enorm terras. Maar slechte wijn. Zeurrosé. Bleek en bitter (€3,75). Wit: zure klets (€4,00). De Hoekenrode rode: bozige merlot met bittere trekjes om de mondhoeken(€3,75). Prosecco ernstig mislukt (€6,50). Wel lief aanbod van de serveerster. Toen wij 'plots' weg moesten terwijl twee glazen nog bijna vol waren, kwam zij met meeneembekertjes aan. 'Nee, hoeft echt niet!' accepteerde ze niet. Daar liepen we dan. En geen vuilnisbak te vinden.

Wit 5+
Rosé 5-
Rood 5-
Prosecco 4


Boerderij Langerlust
Provincialeweg 24

Een mogelijkheid om je paard te parkeren (maximaal één uur). Brokjes voor de hond. Bear chairs op het terras. Prachtige plek voor mens en dier. Vriendelijke bediening die trots komt vertellen dat 'ze' gisteren nog op tv waren. Langerlust is een leerbedrijf voor mensen met een 'afstand tot de arbeidsmarkt' en daar werd in het journaal aandacht aan besteed. Enfin. Die mensen leren in elk geval dat je met lekkere wijn je terras goed vol krijgt. Verse, goede cava (€4,50). Prima rode Italiaan en een dito witte trebbiano (€3,50). De Spaanse rosé (€4,25) is oké, maar wat aan de strenge kant.

Wit 7
Rosé 7-
Rood 7
Cava 7


Nieuw-West


Het Rijk van de Keizer. © Mats van Soolingen

Grand Café Sloterplas
Meer en Vaart 177a

Pracht uitzicht over de Sloterplas. Leuke muziek. Verse planten op tafel. Attente bediening. Mooie glazen. Grand Café. Maar helaas geen grote wijnen. Een vrij aardige rode Spanjaard. Een vreugdeloze rosé van dezelfde producent, die bitter afdrinkt. Een snibbige sauvignon blanc staat voor huiswijn wit (alle €3,75). Een van het spoelwater druipend glas vergezelt de prosecco (€6,50) die in een olijk eenpersoonsflesje verschijnt. Nauwelijks schuimend en halfzoet gaat deze rap zijn einde tegemoet: het plantje op tafel kan wel wat water gebruiken.

Wit 4,5
Rosé 6
Rood 7-
Prosecco 4


Het Rijk van de Keizer
Joris van den Berghweg 101-111

Onder de rook van Amsterdam. 'Op een bruisende en creatieve evenementenlocatie.' Idyllisch. Tijd staat stil. Knotwilgen aan een smal watertje waar een pipowagen tot Cantina is omgebouwd. Serveerster die ik graag als schoondochter zou willen hebben. Maar die positie is al vergeven. Duralexglaasjes. Het kon bijna niet anders in deze ambiance. Jammer, want de wijn (alle €3,50) is goed genoeg om echte glazen te verdragen. Wit: sappig, jong, peer en meloen. Rosé goed droog en met blij rood fruit. Rood wat eenvoudiger. Neem vooral ook het broodje mortadella met zelfgemaakte piccalilly. Biologische, dat begrijpt u.

Wit 7,5
Rosé 7,5
Rood 7