Amsterdam Bewaar

Amsterdam heeft de meeste restaurants per inwoner

Amsterdam heeft de meeste restaurants per inwoner
© Mats van Soolingen

Wie in Amsterdam uit eten wil, hoeft weinig moeite te doen om een restaurant te vinden. In de hoofdstad is de restaurantdichtheid volgens het economisch bureau van ING het grootst.

Amsterdam voert de lijst aan, met 14 restaurants per 10.000 inwoners, gevolgd door Maastricht met 13. De meeste consumenten (89%) zeggen tevreden te zijn over het restaurantaanbod. In kleinere dorpen zijn de keuzemogelijkheden echter soms beperkt. 

Aan het onderzoek deden tienduizenden mensen mee. Een kwart daarvan zegt minimaal een keer per maand uit eten te gaan. 4 procent is er iedere week wel een keertje te vinden, terwijl de helft van de mensen bijna nooit buiten de deur eet. Uit eten gaan is toch iets wat mensen als luxe of iets extra's beschouwen, aldus ING-econoom Marten van Garderen.

De uitgaven aan een hapje en een drankje kunnen per restaurantbezoeker flink verschillen. Een op de zes slaagt erin de kosten van een etentje buiten de deur beperkt te houden tot minder dan 20 euro per persoon, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kortingsactie. De meeste consumenten zijn zo'n 30 euro kwijt.