Stadsgids Bewaar

Voor de fijnproever en de nieuwe whiskydrinker

Voor de fijnproever en de nieuwe whiskydrinker
© Mats van Soolingen

In de rubriek A-locatie uit de PS van de Week lichten we elke week de beste plekken van de stad voor je uit. Deze week: J. D. William's Whisky Bar.

Prinsenstraat 5
06-814 753 95
www.jdwilliamswhiskybar.com


Liefhebbers van whisky konden tot voor kort in Amsterdam maar op één plek terecht: Whiskycafé L&B in de Korte Leidsedwarsstraat. De menukaart in het café is echter zo uitgebreid, dat je als onervaren whiskydrinker dol wordt van de mogelijkheden - 2000 verschillende whisky's! Tel daarbij op dat het uitgaansleven op het nabijgelegen Leidseplein niet door iedereen als even prettig wordt ervaren, en er is ruimte voor een nieuwe wiskybar in de stad.

Dat was ongeveer de gedachtegang van Daniel Watts (44), die half januari samen met zijn vrouw Michele (34) J. D. William's Whisky Bar opende in de westelijke grachtengordel. Watts, een geboren New Yorker, woont sinds 2009 in Amsterdam, is dj, muzikant en een whiskyliefhebber pur sang. Zijn oom stookte zijn eigen whisky in Virginia, en zelf drinkt hij whisky sinds hij het zich kan heugen.

Zoektocht
Het probleem met whisky drinken ligt volgens hem vooral bij het feit dat mensen slechte ervaringen hebben, of niet weten welke whisky ze moeten drinken. Als Watts zijn bijdrage kan leveren om dat te veranderen, is zijn missie geslaagd.

In het zaakje in de Prinsenstraat, op het adres waar voorheen Eetcafé Het Kalfje zat, staan de 200 whisky's uit het assortiment overzichtelijk achter de bar, waarbij het personeel maar wat graag meegaat op de zoektocht naar de juiste. Er zijn zo'n veertig zitplaatsen. Uit de keuken komen Aziatische fusiongerechtjes als Koreaanse ribeye taco's (€15) of met bourbon geglaceerde spareribs (€15,50).

Steile trap
Behalve whisky's heeft J. D. William's een kleine selectie lokale en Amerikaanse bieren. 'We hebben ook altijd een fles wodka, rum en gin staan, maar in principe moeten mensen hier komen voor de whisky's of whiskycocktails,' zegt Watts. Van die laatste staan er acht op de kaart (van €11 tot €15).

Achter in de zaak leidt een steile trap naar het toilet, dat kan nog wel eens een lastige onderneming worden na een x-aantal glazen. Vergelijkingen met L&B zijn verder zinloos: een tweede whiskybar in de stad is een welkome aanvulling.