Binnenland Bewaar

Aziatische restaurants groeien juist door de crisis

Little Buddha op het Leidseplein
Little Buddha op het Leidseplein © ANP

Aziatische restaurants hebben geen last van de economische crisis. De omzet per klant blijft stijgen, terwijl in de rest van de restaurantbranche een daling te zien is. Ook stijgt het aantal klanten en restaurants.

Volgens het horeca-onderzoeksbureau Van Spronsen & Partners, dat het onderzoek verrichtte, is de groei te verklaren door de prijs voor een maaltijd. Er wordt relatief goedkoop voedsel verkocht bij Aziatische restaurants. De restaurants hebben hierdoor ook een stijgend aantal bezoekers ten opzichte van de andersoortige restaurants.

Van de Aziatische restaurants zijn de Japanse het meest populair. Met name de sushi-restaurants doen het goed, met een groei van 172 procent in de afgelopen vijf jaar. De andere Aziatische restaurants - Thais, Indisch en Indias - laten een kleine groei zien. De enige restaurants die minder bezoekers trokken waren de Chinees-Indische, met 12 procent.

Amsterdam is goed vertegenwoordigd als het gaat om de Aziatische keuken in de provincie Noord-Holland. Van deze 627 restaurants die de provincie telt, zijn er 324 in Amsterdam gevestigd.