Binnenland Bewaar

Dijksma legt NVWA onder vergrootglas

Een inspecteur van de NVWA. Archieffoto
Een inspecteur van de NVWA. Archieffoto © ANP

Naar aanleiding van de voortdurende discussie over de vraag of toezichthouders de voedselveiligheid wel afdoende in de gaten houden, gaat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma samen met het ministerie van Volksgezondheid de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doorlichten. Dat heeft de staatssecretaris gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Dijksma gaat onder meer in kaart brengen hoe de NVWA precies werkt en waar het toezicht op gericht zal moeten zijn. Dat is nodig, omdat de capaciteit van de dienst de afgelopen jaren flink is teruggebracht. 'De dienst heeft veel voor de kiezen gehad; er is gefuseerd en er is de afgelopen jaren minder capaciteit beschikbaar gekomen', aldus Dijksma. 'De vraag is nu of we daarmee onaanvaardbare risico's lopen.'

Enkele dagen geleden bleek uit een onderzoek van vakbond Abvokabo FNV dat inspecteurs van de NVWA vinden dat zij door de hoge werkdruk de controles op voedselveiligheid en dierenwelzijn niet goed kunnen uitvoeren. Daardoor zou de consument risico lopen. Een ander onderzoek, dat ook enkele dagen geleden naar buiten kwam, stelde dat de NVWA in 10 jaar tijd is 'uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd'. Daarnaast zou de dienst een speelbal zijn geworden van ministeries en politiek.

Dijksma heeft een maand nodig om het plan van aanpak op te stellen. Ze verwacht dat de discussie over de toezichthouders daarmee niet meteen beslecht is. Er komt ook nog een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die naar de gehele vleesindustrie kijkt inclusief het toezicht. Dijksma denkt dat er dan nog een 'meer fundamentele discussie' volgt over de manier waarop het toezicht is georganiseerd.