Amsterdam Bewaar

Afscheid Johannes van Dam in Oude Lutherse kerk

De kist tijdens de afscheidsceremonie van culinair journalist Johannes van Dam in de Oude Lutherse kerk in Amsterdam.
De kist tijdens de afscheidsceremonie van culinair journalist Johannes van Dam in de Oude Lutherse kerk in Amsterdam. © anp

In de Oude Lutherse kerk (de aula van de Universiteit van Amsterdam) is vandaag afscheid genomen van Paroolrecensent, culinair journalist en auteur Johannes van Dam.

Van 10 tot 11.30 uur konden Amsterdammers afscheid nemen van Van Dam. Van 12 tot 13 uur werd een besloten bijeenkomst gehouden die uitsluitend toegankelijk was voor genodigden, maar te volgen was via een livestream van de UvA en AT5.

Tijdens het afscheid kwamen onder anderen Barbara van Beukering (hoofdredacteur Het Parool), Vic van Reijt (uitgever van Nijgh & Van Ditmar), Robert Kranenborg (kok, restaurateur) en Louise Fresco (hoogleraar aan de UvA) aan het woord. Na afloop van de bijeenkomst brachten acht bevriende koks in de aula van de UvA een culinair saluut aan Van Dam.

Om 14.30 uur werd de kist de kerk uitgedragen en in klein gezelschap naar het crematorium begeleid voor de crematie.

Johannes van Dam overleed vorige week woensdag op 66-jarige leeftijd in het OLVG in Amsterdam. Hij was al lange tijd ziek en is aan de gevolgen van diabetes overleden. Sinds 1989 werkte Van Dam voor Het Parool. Lees hier zijn laatst geschreven recensies terug.