Volgens wijnschrijver Hugh Johnson behoor ik tot een internationaal groepje vrijmetselaars. Eentje die wil bijdragen aan een betere samenleving met een frisse aanpak, die zuiver in de leer is en spiritueel als geen ander. Johnson plaatst mij in de loge van de rieslingdrinkers.

Het schijnt een apart clubje te zijn, waarvan hij kond doet in het voorwoord van Riesling renaissance, een boek van Freddy Price die - als ik de metafoor van de vrijmetselarij blijf hanteren - meester moet zijn, de hoogste graad binnen de club. Ooit was Price oprichter van The Magnificent Seven, een agentschap dat de zeven belangrijkste rieslingproducenten van Duitsland vertegenwoordigde.

Johnson heeft gelijk. Maar ik weiger daar geheimzinnig over te doen. Op een ingewikkelde manier handen schudden is er niet bij. Als ik iemand al iets in de hand druk, is het een glas, gevuld met wijn uit één van de ranke, groene flessen die hoog opgetast liggen in mijn kelder. Om op deze wijze de inspiratie over te brengen op de maatschappij.

Ik werk er hard aan. Ofschoon ik er niet veel moeite voor hoef te doen, want ik ben dol op riesling. Duitse, wel te verstaan. Bovendien heeft een wijnschrijver veel vrienden. En een avondje met de loge resulteert maar al te vaak met logees.

Hoe heeft de riesling mij toch in zijn houdgreep gekregen? Misschien wel doordat het hout ontbreekt. In tegenstelling tot hooggeclassificeerde chardonnay wenst riesling aan zijn lijf geen polonaise. Geen kunstgrepen met ambitieus eiken voor extra geur en smaak. Riesling is het equivalent voor ongerept. Vergelijk de moeder van Marco Borsato maar met Carice van Houten. Voor Zomergasten, dat dan weer wel.

Een riesling verkwikt ook. Door die voornoemde zuiverheid, maar eveneens door zijn discrete alcoholpercentage van 7,5 tot hooguit 12 procent. En dan toch zo uitbundig trakteren op een breed uitwaaierend boeket en een scala aan smaken. Bloemen, honing, mineralen, citrusfruit, appels, peren, perzik, marsepein, peper. Een wijn bovendien waarin zoeten en zuren een droomduo vormen. Levensverlengende zuren...Voor de wijn dan.

Een goede uitvoering toont zijn kwaliteit al in zijn jeugd, maar kan toch o zo prachtig ouder worden. Tel daarbij op zijn ongekende kwaliteiten als tafelgenoot. Terwijl riesling volstrekt zichzelf blijft, heeft de wijn de gave veel gerechten beter te laten uitkomen. Wie een droge schenkt, kan uitpakken met Thais, Vietnamees en Chinees, milde Indiase curry, tamme eend, gepocheerde vis en gerookte zalm, geroosterd of gebakken varkensvlees, coquilles, sushi, tartaar van rauwe tonijn en voor de vegetariërs met gegrilde of geroosterde groenten. De zoetere versies bieden een schier eindeloze lijst aan mogelijkheden.

Nu ben ik niet de enige meer die in de ban is van de riesling. Waarschijnlijk dankzij de inspanningen van verschillende loges is de wijn aan een wereldwijde zegetocht begonnen. Vooral in Amerika is riesling de laatste jaren bijzonder in the picture. En ook in Nederland begint het zich steeds meer te ontdoen van zijn imago van goedkope litermeuk. Er is zelfs een aantal specialisten dat zich volledig heeft toegelegd op dit fraais. Zo wordt mijn loge geregeld bevoorraad via een discrete internetbestelling bij Markvandewijn en Winterberg Wijnen.

Koop bij de eerste Kruger-Rumpf, 2008 Schieffer trocken uit de Nahe (€ 8,85). Koel-perig, fris-appelig, fijn-mineraal en citrusrijk. En bij Winterberg de biologische 2007 Riesling Spaetlese** Puendericher Marienberg van Weingut Clemens Busch uit de Mosel (€ 14,50). Bereid uzelf voor op geroosterde ananas, kaneel, appel, gember, rozijnen, suikerspin, perentaart met stukjes noot in een toch volstrekt droge wijn. Maar wie een fijne riesling meteen voor het oppakken wil hebben, gaat naar Chabrol voor Wittman 2008 '100 Hügel' trocken uit Rheinhessen (€ 8,50). Wat mollige perzik, gele appel, een flinter karamel, subtiele zuren. Een riesling die bovendien nog zuiverder is dan zuiver; hij is biologisch-dynamisch. (HAROLD HAMERSMA)

Chabrol Wines
Haarlemmerstraat 7
020 6 222 781
www.chabrolwines.com
 
www.markvandewijn.nl
www.winterbergwijnen.nl