Bijgerecht, 4 personen

Veldsla werd ooit als onkruid beschouwd. De sla die in rozetjes groeit, is ook bekend onder de naam ezelsoren, een verwijzing naar de (vorm)overeenkomst van de lange blaadjes met de oren van een ezel. Naast de grootbladige bestaat er ook nog een kleinbladige soort die je helaas steeds minder in groentewinkels ziet, maar die ik persoonlijk het allerlekkerst vind: Broeivet of Amsterdams vet.

Ingrediënten

150 g veldsla
2 kleine sjalotjes
3 sinaasappels
6 radijsjes
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel azijn
zout, peper
200 g fetakaas
1 eetlepel pompoenpitten

Bereiding
Was en droog de veldsla. Pel de sjalotjes en snipper 1 zo fijn mogelijk en snijd de ander in plakjes. Haal ze uiteen in ringen. Snijd de sinaasappels dik af zodat alle wit meekomt en snijd de sinaasappels in plakken. Halveer de plakken. Was en droog de radijsjes en snijd ze in plakjes. Verkruimel de fetakaas.

Maak een dressing van olie en azijn. Breng op smaak met zout en peper en meng er de gehakte sjalot door. Meng de dressing met de veldsla blaadjes. Verdeel hierover de plakjes radijs, halve plakken sinaasappel en ringen sjalot. Bestrooi tenslotte met de verbrokkelde fetakaas en pompoenpitten. (JANNY VAN DER HEIJDEN)