Binnenland Bewaar

'Klimaatvriendelijk koken is kicken, man'

Pierre Wind bereidde een menu dat goed is voor het milieu. Foto GPD/Evert-Jan Daniels
Pierre Wind bereidde een menu dat goed is voor het milieu. Foto GPD/Evert-Jan Daniels © UNKNOWN

DEN HAAG - Topkok Pierre Wind bereidde gisteren voor het eerst een klimaatlunch. Het menu, met onder meer couscous, kip en een fruitshake, was getest met de klimaatweegschaal die het Voedingscentrum op zijn site lanceerde. Wind: "Klimaatvriendelijk koken is echt kicken, man."

Hoe zag uw klimaatlunch eruit?
"De eerste gang is écht lachen: couscous met yoghurt, komkommer, knoflook en mint. De couscous weekt in de yoghurt, waardoor je die niet hoeft te koken. Dat scheelt CO2-uitstoot. En het is handig voor op de camping. Daarna was er een vegetarisch soepje met sojamelk, die beter is dan zuivel. En verder hadden we een Turkse pannenkoek, vegetarisch, met kip of makreel, en ten slotte een fruitshake."

Ook kip? Vlees is toch niet bepaald klimaatvriendelijk?
"Het mooie is: er wordt niet met het vingertje gewezen. Anders zou ik ook niet meedoen. Je bent tegenwoordig bijna een milieuterrorist als je vlees eet. Het gaat er alleen om dat je je ervan bewust bent bij het koken. En áls je vlees eet, is kip veel beter dan rundvlees. Vleesvervangers zijn ook niet beter voor het klimaat dan kip. Zulke informatie zou ook heel goed op de menukaarten van restaurants kunnen staan."

Wat zijn eye-openers voor u?
"Ik vind het als kokoloog echt interessant om te weten dat barbecueën heel slecht is. Voor één houtskoolblokje is vijf keer zoveel hout nodig. Wist jij dat? En een barbecue gloeit ook nog heel lang na, waardoor de hele tijd CO2 vrij komt. Daar stond ik niet zo bij stil. Gas is het minst belastend. En in de fruitshake zitten ingevroren appeltjes uit Chili die al maanden geleden zijn verscheept. Dat schijnt dus weer helemaal niet zo slecht te zijn. Had ik ook geen idee van."

Heeft u nog culinaire klimaatadviezen?
"Het is hartstikke leuk om te bekijken wat het effect van je eten op het klimaat is. Met diepvries is op zich niets mis, maar erg klimaatvriendelijk is het niet. Ik gebruik de vriezer alleen voor ijsblokjes en het bewaren van een halfje brood. Trouwens, wist je dat aardappelen véél beter zijn dan pasta? Dat heeft te maken met de opbrengst per hectare, of zo."

Gaat Pierre Wind nu ook klimaatvriendelijker koken?
"Weet je, eigenlijk word ik bevestigd in mijn opvattingen. Ik ben een echte versman. Met mijn strijd voor het eten van seizoensgroenten, voedsel van dichtbij halen en biologisch eten, ben ik al vrij goed bezig. Maar ik vind het wel heel verfrissend om het klimaatkoken bezig te zijn. Echt lachen." (DYLAN DE GRUIJL)

Zie www.voedingscentrum.nl