Binnenland Bewaar

Nieuwe generatie insecticiden roeit de bijen uit

Foto Koen Suyck
Foto Koen Suyck © UNKNOWN

DEN HAAG - Nederland moet de nieuwe generatie insecticiden, de zogeheten neonicotinoïden, verbieden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze de snel toenemende bijensterfte veroorzaakt.

De sterfte levert niet alleen veel schade op voor imkers, maar bedreigt ook de Nederlandse fruitteelt, stellen de Utrechtse hoogleraar Jeroen van der Sluijs en toxicoloog Henk Tennekes.

Volgens Van der Sluijs heeft Nederland deze groep insecticiden de afgelopen jaren veel te ruim toegelaten.

In Frankrijk zijn ze al sinds 2003 verboden, na massale bijensterfte. Duitsland, Italië en Slovenië hebben het Franse voorbeeld inmiddels gevolgd. Volgens onderzoek van de landbouwuniversiteit in Wageningen is de sterfte van Nederlandse bijenvolken in zes jaar tijd verdubbeld.

Bijen zorgen voor de broodnodige bestuiving van bloeiende fruitbomen. ''Zonder voldoende bijen gaat de Nederlandse fruitteelt eraan,'' zegt Van der Sluijs.

De deskundigen menen dat de toelatingsprocedures voor insecticiden kritisch bekeken moeten worden. Uit de bestaande testen is namelijk niet gebleken dat de bestrijdingsmiddelen zo schadelijk zijn voor bijen. ''Ze zijn niet acuut dodelijk voor individuele bijen, maar verstoren wel het oriëntatievermogen.

Daardoor vinden de bijen hun weg naar huis niet meer terug of slechts met grote vertraging. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat hele volken verdwijnen,'' zegt Van der Sluijs. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat de nieuwe generatie insecticiden de weerstand van bijen ondermijnt, waardoor ze gevoeliger worden voor parasieten.

Een woordvoerder van boerenorganisatie LTO Nederland zet 'grote vraagtekens' bij de conclusies van de twee deskundigen. ''Het gaat om stoffen die al meer dan tien jaar zijn toegelaten. Volgens recent onderzoek van de Wageningse universiteit zijn er mogelijk andere factoren in het spel. En op Europees niveau loopt nog een groot onderzoek, omdat er nog veel te weinig bekend is over de oorzaken van de bijensterfte.'' (HET PAROOL)