Binnenland Bewaar

Zaterdag pinrecord op niet-winkeldag

Dat zaterdag de dertiende 'niet-winkeldag' werd gehouden, deed niets af aan de koopdrang van consumenten. Foto GPD
Dat zaterdag de dertiende 'niet-winkeldag' werd gehouden, deed niets af aan de koopdrang van consumenten. Foto GPD © UNKNOWN

AMSTERDAM - De sinterklaasdrukte heeft afgelopen weekend tot een recordaantal pinbetalingen geleid. Ondanks de 'internationale niet-winkeldag' werd zaterdag 8,6 miljoen keer gepind. Op koopzondag was dat 1,8 miljoen keer.

Dat is voor beide dagen ruim meer dan in het weekend voor sinterklaas vorig jaar. Toen werd 's zaterdags 7,9 miljoen maal gepind.

Tussen drie en half vier was zaterdag de absolute topdukte met 332 pinbetalingen per seconde. Het pinsysteem is daar op berekend; het kan maximaal vijfhonderd betalingen per seconde aan.

Equens, dat de afhandeling verzorgt, verwacht dat het record in het laatste week van voor kerst alweer zal worden gebroken. Dan worden meer dan negen miljoen pinbetalingen verwacht.

Dat zaterdag de dertiende 'niet-winkeldag' werd gehouden, deed niets af aan de koopdrang van consumenten. Met het uitdelen van gratis soep, een ruilbeurs voor tweedehands spullen en andere activiteiten werd in zeven steden opgeroepen te 'consuminderen'. Amsterdam was daar overigens niet bij.

De nationale winkelraad verwacht desondanks dat de sinterklaasinkopen dit jaar hoger uitvallen dan in 2007. Nederlanders geven naar verwachtig nu met 831 miljoen euro euro meer uit dan in 2007 (820 miljoen euro). De stijging wordt vrijwel geheel veroorzaakt door hogere prijzen. (ANP)