Amsterdam Bewaar

MH17-slachtoffer Pim de Kuijer krijgt eigen stichting

Pim de Kuijer.
Pim de Kuijer. © Eigen foto

Tien vrienden van MH17-slachtoffer Pim de Kuijer hebben een stichting voor hem opgericht.

Nationale herdenking

Maandag is in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in de RAI de officiële herdenkingsbijeenkomst van de ramp met vlucht MH17. Tijdens de ceremonie, geleid door Maartje van Weegen, noemen dertig nabestaanden de namen van alle 298 slachtoffers. Vier nabestaanden voeren persoonlijk het woord of dragen een gedicht voor. Premier Mark Rutte zal de nabestaanden toespreken. Ook wordt er een minuut stilte gehouden.

De Pim de Kuijerstichting heeft als doel elk jaar in Amsterdam een lezing te organiseren voor en door jonge mensen over democratisering of mensenrechten. 'Pim was in de bloei van zijn leven en erg bezig met mensen- en homorechten, democratisering en de strijd tegen aids,' vertelt zijn goede vriend Maarten Gehem, voorzitter van de stichting. 'Die passie wilden we voortzetten op een manier die beklijft.'

Na de dood van De Kuijer, die actief was voor D66, als lobbyist werkte voor Stop Aids Now en regelmatig verkiezingswaarnemer was in landen als Oekraïne en Sierra Leone, kwamen zijn vrienden bij elkaar met het idee iets te organiseren om hun vriend te herdenken. Al gauw kregen de plannen de vorm van een stichting en een jaarlijks terugkerende lezing.

'Pim was zelf niet alleen van het avontuur, maar ook van het verhalen vertellen. En dat verhaal moest altijd een moraal hebben. Een lezing past daar bij,' zegt Gehem. De stichting denkt ook na over andere manieren om jongeren enthousiast te maken voor democratisering en mensenrechten, bijvoorbeeld door een studiebeurs uit te reiken of een jaarlijkse essay-wedstrijd.

De eerste lezing vindt plaats op 10 april in de Balie. De spreker wordt begin januari bekend gemaakt. 'We werken hard aan een lijst namen met internationale faam,' zegt Gehem.  

De website www.pimdekuijerlezing.nl is vanaf vandaag live. Via de site kunnen ook donaties voor de stichting worden gedaan. Gehem is blij dat de herinnering aan De Kuijer levend wordt gehouden. 'Het is fijn om de rouw om te zetten in iets moois.'