Kunst & Media Bewaar

Bar Gezellig is vooral bar slecht

Bastiaan Ragas en Dick van den Toorn in Bar Gezellig.
Bastiaan Ragas en Dick van den Toorn in Bar Gezellig. © Het Parool

Nu is het officieel: bij SBS6 ontbreekt elk gevoel voor humor. We begonnen ons al ernstig zorgen te maken toen in het najaar 'Ik ook van jou' werd uitgezonden. De grappen in die sketchshow waren zo oubollig dat we er in de jaren '50 ook al niet om gelachen hadden.

Maar het kan nog erger. 'Bar Gezellig', met Bas­tiaan Ragas in de hoofdrol, is de misluktste comedyserie op de Nederlandse televisie van de afgelopen 10 jaar. Werkelijk niets klopt.

De serie begint met de mededeling dat die is opgenomen voor een livepubliek. Daar is niets van te merken. Omdat het publiek stil blijft, is er toch een lachband te horen. En die was gisteren nodig. Zo vertrouwde een serveerster het verhaal van de kroegbaas (Ragas) niet dat hij een paar overvallers had overmeesterd. 'Daar zit een luchtje aan.' Daarop zegt de barman, de oud-voetbalcoach van de kroegbaas: 'Het zullen zijn sportsokken zijn. Die waren vroeger ook niet te harden.' Dat niveau dus.

'Bar Gezellig' schijnt een remake van 'Cheers' te zijn, maar een grotere belediging had SBS6 niet kunnen bedenken voor die legendarische serie. Het is moeilijk te bepalen wat het ergste is: het overacting, het decor, dat nog niet eens bij Leen Bakker te vinden is, de tenenkrommende dialogen of de miscasting van Cliff en Norm.

Onthoud dit: woensdagavond, half tien: druk niet op de 6 op uw afstandsbediening. Dat is beter voor iedereen.

Han Lips is sinds begin jaren '90 tv-criticus bij Het Parool. Hij is te bereiken via: hanlips@parool.nl