Opinie Bewaar

'Het wordt tijd dat de bierfiets uit het straatbeeld verdwijnt'

Wat de Partij van de Dieren betreft komt er een verbod op de bierfiets
Wat de Partij van de Dieren betreft komt er een verbod op de bierfiets © Chantal van Wessel/Het Parool

We zouden het voorbeeld van onze oosterburen in Hamburg moeten volgen en de bierfiets verbieden. Dat schrijft Anke Bakker van de Partij voor de Dieren maandag in een opiniestuk in Het Parool.

Anke Bakker

is namens de Partij voor de Dieren duoraadslid in de gemeenteraad van Amsterdam
Strijd tegen de bierfiets

De bierfiets is stadsdeel Centrum al langer een doorn in het oog. Sinds april zijn de regels strenger, zoals minder bier, geen versterkte muziek en een nuchtere bestuurder. Hoewel het aantal klachten is teruggelopen, gaat het toch nog in de helft van de ritten mis. 'We zullen toe moeten naar plekken waar de bierfiets niet meer welkom is', aldus Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum.

In Hamburg is het in november gelukt: daar verdwijnt de bierfiets uit het straatbeeld. Bij ons in Amsterdam heeft de gemeente, zelfs na jarenlang protest en petities van Amsterdammers, nog geen oordeel gegeven over deze rijdende kroeg.

Intussen signaleert stadsdeel Centrum dat de emmer voor de binnenstadbewoner bijna volloopt en wordt er toegewerkt naar bierfietsvrije gebieden. Namens de Partij voor de Dieren blijven wij in de gemeenteraad aandringen op een geheel bierfietsvrij Amsterdam.

Mijn nummer één bierfietsmoment was op een warme zomerdag op de kop van de Haarlemmerstraat. Een stuk of acht heren, verkleed in roze prinsessenjurkjes, hingen lazarus over elkaar heen het Britse volkslied te lallen.

Terwijl ze vast kwamen te staan tussen een koeriersbusje en een lantaarnpaal, besloot een van de jongens zijn maaginhoud op de stoep te gooien. Daarna bedacht de vriend naast hem dat hij zijn jurkje ook uit kon trekken. Het waren de witste billen die ik ooit heb gezien. Alsof ik ineens op een foute afterparty was beland, maar dan midden op een drukke straat en helaas met goed daglicht.

We zouden het voorbeeld van onze oosterburen in Hamburg moeten volgen. De bierfiets is een soort bar die deelneemt aan het verkeer en daar voor allerlei onwenselijke situaties zorgt.

In het al drukke Amsterdam is het voor een hoop bewoners een bron van ergernis om weer klem te staan op straat en ongewenst geconfronteerd te worden met zatte, schreeuwende en strippende toeristen. Ik kan in elke wijk in Amsterdam leuke kroegen aanwijzen waar je je als toerist lekker kan bezatten. Dat hoeft niet in het verkeer.

Het gemeentebestuur is bezig met het project 'Balans in de stad' om ervoor te zorgen dat Amsterdam leefbaar blijft. Dit lijkt mij een goed moment voor het laatste rondje van de bierfiets.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.