Opinie Bewaar

'Merkwaardig dat de rol van Sinterklaas onbesproken blijft'

'Nederland is kennelijk ook devoot katholiek, zoals het vanwege Zwarte Piet ook notoir racistisch zou zijn'
'Nederland is kennelijk ook devoot katholiek, zoals het vanwege Zwarte Piet ook notoir racistisch zou zijn' © ANP

De discussie rond Zwarte Piet is lezer Maarten Koning een doorn in het oog, schrijft hij in een ingezonden brief. Waarom gaat het bijvoorbeeld alleen maar over de rol van de knecht en wordt er bijna niet gesproken over Sinterklaas?

In Het Parool van zaterdag komt het VN-rapport over Zwarte Piet aan de orde. Het is merkwaardig dat de rol van Sinterklaas, bisschop van een omstreden instituut in Rome, buiten beschouwing blijft. Nederland is kennelijk óók devoot katholiek, zoals het vanwege Zwarte Piet ook notoir racistisch zou zijn. Ook de dierenmishandeling van de schimmel op spekgladde daken noopt tot een verbod analoog aan het stierenvechten.

Er is echter geen zinnig mens (protestants, islamitisch of joods) of kind die Sinterklaas associeert met 'Rome' of de katholieke kerk en haar historische (wan)daden, waaronder kindermisbruik, inquisitie, kruistochten of slavernij.

Sprookje
Zwarte Piet heeft óók niets te maken met racisme, slavernij of koloniaal verleden en niet één kind of zinnig mens legt zulke associaties of verbindt Zwarte Piet met Afrikanen, laat staan dat het (voor)oordelen bevestigt. Zwarte Piet is Zwarte Piet en Sinterklaas is Sinterklaas. Het is een sprookje van eeuwenoude oriëntaalse, christelijke en pagane motieven, onder andere zwarte gezichten op 5 december om kinderen bang te maken, een mythische bisschop met knechten zoals iedere heer van stand had in Moors Spanje.

Het is luiheid, intolerantie, gevaarlijk cultuurrelativisme én nihilisme om dit iconoclasme vrij baan te geven.

Zwarte Piet wordt op onjuiste gronden gedemoniseerd, gepolitiseerd en misbruikt door intolerante, antidemocratische actievoerders, die de vrijheid van expressie en hún wereldbeeld op het oog hebben.

De ironie wil bovendien dat Arabieren én Afrikanen al tweeduizend jaar de grootste slavendrijvers waren én zijn.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.