Opinie Bewaar

'Krakers Tabakspanden zijn geen lieve, linkse hippies'

Vorige week woensdag was de Mobiele Eenheid de hele dag bezig met de ontruiming van de Tabakspanden.
Vorige week woensdag was de Mobiele Eenheid de hele dag bezig met de ontruiming van de Tabakspanden. © Amaury Miller

De krakers van de Tabakspanden woonden 32 jaar gratis in het centrum van Amsterdam. Geen lieve, linkse hippies, betogen VVD-raadsleden Dilan Yesilgöz en Marianne Poot vandaag in een opiniestuk in Het Parool.

Dilan Yesilgöz

is gemeenteraadslid voor de VVD met als portefeuille onder meer openbare orde en veiligheid
Marianne Poot

is gemeenteraadslid voor de VVD met als portefeuille financiën en werk en inkomen

Donderdag berichtte Het Parool uitgebreid over de ontruiming van de Tabakspanden. Een verlies voor de stad en een laboratorium voor een betere wereld minder, aldus de krant. Amsterdam zou beter af zijn met een rafelige vrijplaats dan met een hotel en appartementen. Volgens ons toch wel een wat beperkte en onjuiste kijk op de zaken.

Laten we beginnen met het feit dat kraken strafbaar is. Het is een misdaad om je andermans bezit toe te eigenen. En dat gebeurt met kraken. Je neemt bezit van het huis of het gebouw van iemand anders. Daar wordt in Amsterdam zeer coulant mee omgegaan. Pas als er concrete plannen zijn voor het gebruik van het gekraakte pand, wordt er ontruimd. Dat vinden wij als VVD al op de rand. Natuurlijk is leegstand niet goed voor de stad, maar wat ons betreft is het gedogen van kraken hier absoluut niet de oplossing voor.

Gratis wonen
De onlangs ontruimde Tabakspanden waren 32 jaar in handen van de krakers. Denkt u zich dat eens in, 32 jaar! Op een enkele huurder na, woonden deze mensen decennia gratis en voor niets midden in het centrum van Amsterdam.

In plaats van rustig te vertrekken op de dag van de reeds aangekondigde ontruiming, besloot een deel van de krakers zich met veel geweld te verzetten. Geen lieve, linkse hippies op zoek naar een woning of kunstenaars op zoek naar een werkruimte. Nee, professionele krakers op zoek naar rellen en ontregeling. Die zich niks aan de wetten in dit land storen en lak hebben aan andere bewoners en ondernemers in dezelfde straat. Dit resulteerde uiteindelijk in een ruim tien uur durende ontruiming met vele tonnen schade tot gevolg.

Belastingbetaler
Die rafelrand heeft de hardwerkende belastingbetaler deze week vooral heel veel geld gekost. Maar wat het de jaren hiervoor heeft opgeleverd, wij weten het niet. Het zou creativiteit en innovatie leveren, en zelfs werkgelegenheid als we de berichten mogen geloven. Kan iemand ons aanwijzen waar die banen dan zijn? En wat voor innovatie en vooruitgang dit Amsterdam heeft gebracht? En waarom moet dat in een 'gratis' pand in de binnenstad?

Er is voldoende ruimte voor iedereen in Amsterdam, voor het bedrijfsleven, de vrijzinnige creatieveling en alles ertussenin. Amsterdam kent maar liefst 63 broedplaatsen waar kunstenaars en creatievelingen betaalbaar kunnen werken en zich verder ontplooien. Verder heeft natuurlijk iedereen die vrijheid zich creatief te uiten in zijn eigen woon- en werkomgeving.

Lyrisch
Dus waarom op kosten van de gemeenschap in het midden van de stad zo'n pand bezet houden? Wij begrijpen dit niet en begrijpen ook niet waarom links Amsterdam en Het Parool zo lyrisch zijn over deze situatie die veel te lang heeft geduurd. Wij zijn enthousiast over de plannen om er bedrijfsruimte en appartementen te realiseren. We zien graag dat de Spuistraat opgeknapt wordt. Dat mag ook wel, want in vergelijking tot andere delen van het centrum blijft de Spuistraat achter.

Het plan van de Key gaat 2200 vierkante meter bedrijfsruimte opleveren, waarvan veertig procent bestemd is voor culturele en creatieve functies. Dat is goed voor de levendigheid van het gebied en het levert arbeidsplaatsen op. De straat krijgt een nieuw elan en dat is goed voor de ondernemers. De nieuwe appartementen en het opknappen van de openbare ruimte zorgen er voor dat de straat als woongebied weer aantrekkelijk wordt. Dat is wat ons betreft een betere wereld: meer banen, wonen in de binnenstad en een mooie openbare ruimte.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.