Opinie Bewaar

Waarom mag Freek Vonk wel shows doen met wilde dieren en een circus niet?

Freek Vonk toont een slang in Naturalis.
Freek Vonk toont een slang in Naturalis. © ANP

De bekende televisiebioloog Freek Vonk staat deze kerstvakantie met een eigen show in de Heineken Music Hall. Dat levert mooie plaatjes op, maar leidt ook tot een wat merkwaardige situatie, schrijft publicist Martijn de Jonge vandaag in een ingezonden brief in Het Parool.

Een opmerkelijke show in het ruime aanbod van kerstprogramma's en voorstellingen in Amsterdam is Freeks wilde wereld live van tv-bioloog Freek Vonk. In de Heineken Music Hall gaat hij los op 28 december om twaalf en vijf uur 's middags. De avontuurlijke, globetrottende en immer opgewekte Vonk gaat verhalen vertellen en video's tonen.

Bij zijn shows maakt Freek graag gebruik van levende dieren, we hebben op tv al menige slang zien rondkronkelen. Ook in de HMH zal dat het geval zijn, getuige het persbericht: 'Natuurlijk neemt Freek ook enkele dieren mee het podium op.'

Dat levert mooie plaatjes op, maar leidt ook tot een wat merkwaardige situatie. Amsterdam wil namelijk al enige jaren geen circussen meer met levende dieren, iets waar de Partij voor de Dieren zich hard voor heeft gemaakt. Dieren als mensenvermaak is niet van deze de tijd, is het idee.

Onder deze druk komt bijvoorbeeld circus Renz tegenwoordig zonder beestenboel naar de hoofdstad. Wat is het verschil tussen de slangen op het podium van HMH en de gedresseerde leeuwen bij Renz? Waarschijnlijk gaat het in beide gevallen om de sensatie en niet om het behoud van het natuurlijke leefgebied van deze dieren.

Dierenbescherming
Freeks slangen zijn ongetwijfeld nog bezig een konijn of kip te verteren en niet direct op zoek naar een volgende prooi. Of ze erop zitten te wachten om tijdens dat proces twee keer op één dag het podium op te worden gesleept, is zeer de vraag. Wie begaan is met het lot van dieren, in het wild of in gevangenschap, zal geen voorstander zijn van dit soort shows - als die überhaupt al legaal zijn. Het zou hoe dan ook leuk zijn als Freek de HMH ook vol weet te krijgen zonder levende have mee te nemen.

In 2011 meldde de Partij voor de Dieren nog: 'Minder kerstevenementen met dieren in Amsterdam. Het inzetten van levende dieren bij kerstevenementen lijkt in Amsterdam zijn langste tijd te hebben gehad'. De dierenbeschermers krijgen een forse kluif aan Freek Vonk!

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.