Amsterdam Bewaar

'Eerst was ik nog een meisje en niet veel later een hoer'

Hangjongeren in het Vondelpark
Hangjongeren in het Vondelpark © Marc Driessen

Alle Marokkaanse jongens over één kam scheren, kan natuurlijk niet. Maar er is een klein groepje dat het verpest voor de rest, volgens Laura Veneklaas in een ingezonden brief. Waarom doen jongens zo onbeschoft tegen meisjes?

Een tijdje geleden ging ik naar avondwinkel Sterk in de De Clerqstraat om crushed ice te halen. Toen ik daarna mijn fiets ging pakken, werd ik psychologisch aangerand door een clubje - om het maar op zijn ouderwets te zeggen - opgeschoten jongens. Allochtone jongens. 'Eeeeh meisje, eeeh trutje. IJsbeertje, pssst ijsbeertje. HOER!'

Het was niet de eerste keer dat ik zo werd aangesproken door jongens met een Marokkaanse achtergrond, en ik ben ook zeker niet de enige bij wie dit gebeurt. Nadat ik eerder op de dag al bij de tram van top tot teen werd uitgecheckt en besproken in nota bene het Arabisch, dacht ik na over de absurditeit van dit gedrag.

Hoe komt het dat deze types zo de aandacht van een meisje proberen te krijgen, terwijl ze - als ze enigszins hersenen en bovenal empathisch vermogen hebben - heus wel weten dat ze alleen maar negatieve reacties uitlokken?

Cultuur
Ik weet niet goed hoe het eraan toe gaat bij Marokkaanse gezinnen in Nederland, maar ik heb zo'n vermoeden dat er niet over seks wordt gepraat. Seks is een taboe en je doet het pas als je getrouwd bent. Daarnaast weet ik van mijn Marokkaanse oud-collega dat jongens thuis het prinsje zijn. De manier waarop deze jongens opgevoed worden, strookt niet met de Nederlandse cultuur. Daarmee bedoel ik niet dat ze niet goed opgevoed worden, maar dat de controlefactor op straat ontbreekt. Om ze maar over één kam te scheren: jongens in Marokko worden door oudere mannen voor wie ze respect hebben aangesproken op hun gedrag. Hier gebeurt dat niet, en ze kennen dus geen grenzen.

Nogmaals, ik scheer al deze jongens nu over één kam. De meeste Marokkaanse jongens doen het vast prima, maar een klein groepje verpest het voor de grote meerderheid. Vind ik heel vervelend, want zo krijg je vooroordelen. Ik wil niet bevooroordeeld zijn, maar als keer op keer wordt bevestigd wat ik niet wil denken, wordt het lastig deze jongens van elkaar te onderscheiden. Hoe lullig ook.

Kansloosheid
NRC Next blogde eerder over dit fenomeen, naar aanleiding van de documentaire 'Femme de la rue' van de Belgische filmstudente Sofie Peeters. Wat blijkt: het maakt niet uit wat een meisje draagt, maar in welke wijk ze loopt. In achterstandswijken schijn je een grotere kans te hebben te worden nagefloten. Dit zal met kansenarmoede te maken hebben. Jongens die een minder rooskleurige toekomst voor ogen hebben, zullen sneller zo met meisjes proberen te communiceren. Wat precies de oorzaak is, wordt echter niet duidelijk. Dat het vervelend is, wel. En het gebeurt overal ter wereld, ook door andere minderheden, blijkt uit de vele campagnes rondom 'street harassment'. De wereld houdt zich dus bezig met dit afwijkende gedrag.

Ik weet alleen nog steeds niet waar het vandaan komt: waarom deze jongens zo doen tegen meisjes. Het is vast een combinatie van kansloosheid en cultuur, of een oerdrift die ze nooit hebben leren bedwingen - net Suárez, maar dan met woorden in plaats van tanden. Of een gebrek aan empathisch vermogen, een sociaal disfunctioneren. Eigenlijk is het best zielig, ze weten gewoon niet hoe ze meisjes moeten versieren en eindigen waarschijnlijk met een troosteloos figuur of zelfs alleen. Niet op reageren dus, wij chicks zijn toch beter af.