Binnenland Bewaar

Postbode ontslagen die klanten waarschuwde

Postbezorger Rick Timmer uit Rotterdam waarschuwde ondernemers voor neprekeningen van de Kamer van Koophandel. Zijn werknemer Sandd besloot hem vervolgens te ontslaan omdat deze bemoeienis 'niet volgens de regels is'. Foto GPD/Marco de Swart
Postbezorger Rick Timmer uit Rotterdam waarschuwde ondernemers voor neprekeningen van de Kamer van Koophandel. Zijn werknemer Sandd besloot hem vervolgens te ontslaan omdat deze bemoeienis 'niet volgens de regels is'. Foto GPD/Marco de Swart © UNKNOWN

APELDOORN/ROTTERDAM - Postbedrijf Sandd in Apeldoorn heeft een bezorger uit Rotterdam op straat gezet omdat hij klanten waarschuwde voor een spooknota. De man in kwestie, Rick Timmer (51), was er achter gekomen dat neprekeningen van de Kamer van Koophandel die aan 1,4 miljoen ondernemers zijn verstuurd, via Sandd werden bezorgd. Hij moest ze in zijn wijk ook rondbrengen aan ruim dertig winkeliers, maar had daar grote moeite mee.

''Ik heb mijn bezorgmanager op de hoogte gebracht, maar kreeg als antwoord dat wij de inhoud niet mogen en kunnen controleren. We verspreiden alleen."

Timmer heeft toen laten weten dat hij om principiële redenen niet kan en wil meewerken aan fraude. Hij meldde dat hij zoveel als mogelijk de ontvangers in zijn wijk mondeling of schriftelijk wilde waarschuwen voor het gevaar van fraude. Hij deed dat ook via een eigen sticker op de brieven, waarvan hij er veertig in zijn eigen tijd heeft zitten schrijven.

Die actie van Timmer was voor Sandd aanleiding het contract met hem onmiddellijk te beëindigen. Sandd werkt met freelancers volgens het systeem Overeenkomst van Opdracht. Die overeenkomst kan door beide partijen zonder opgaaf van reden en per direct worden opgezegd.

Volgens commercieel directeur Mark Lander van Sandd liet de bezorger het bedrijf geen andere keuze. ''We moeten ons houden aan de spelregels, die deels in de grondwet zijn vastgelegd. We nemen geen kennis van de inhoud van post en brengen geen wijzigingen aan op poststukken. Als een bezorger zich niet aan de spelregels wil houden die deels in de grondwet zijn vastgelegddaar niet aan, moeten we helaas afscheid van elkaar nemen."
Door de gewraakte brieven met een sticker te beplakken heeft de Rotterdammer die regel geschonden, vindt Lander. ''We kunnen het ons niet permitteren dat bezorgers naar eigen inzicht brieven gaan bekladden."

Rick Timmer heeft er geen woorden voor. ''Blijkbaar wordt het niet gewaardeerd als je eerlijk bent. Ik doe mijn werk al anderhalf jaar zonder enige klachten. Ik heb de bewuste brieven ook gewoon bezorgd. Ik dacht met een mondelinge en schriftelijke waarschuwing aan de ontvanger goed te doen. Ik ken die winkeliers allemaal ook persoonlijk. Bezorg er twee keer per week post. Als je dan weet dat ze een risico lopen, moet je toch wat doen?" Ook de Kamer van Koophandel, die maandag uitgebreid waarschuwde voor de spooknota's, kon het initiatief van Timmer wel waarderen.

De Rotterdammer overweegt zijn ontslag aan te vechten bij de rechter. ''Maar ik maak waarschijnlijk weinig kans. We hebben in onze arbeidsovereenkomst totaal geen beschermning. Of ik het weer zou doen? Ik denk het niet. Ik ben nu wel mijn baan kwijt." (GPD)