Binnenland Bewaar

Airbnb levert Amsterdam 5,5 miljoen aan toeristenbelasting op

Airbnb levert Amsterdam 5,5 miljoen aan toeristenbelasting op
© ANP

Airbnb verwacht dit jaar 5,5 miljoen euro aan toeristenbelasting over te maken aan de gemeente Amsterdam. Dit betekent dat de huizenverhuurder in de stad een omzet draait van 110 miljoen euro, naar schatting is dat tien procent van de totale markt.

Dit stelt Airbnb. De inkomsten zijn het resultaat van de overeenkomst die Airbnb en Amsterdam eerder dit jaar zijn aangegaan. Sinds februari betalen Airbnb-gasten vijf procent toeristenbelasting op alle boekingen van Amsterdamse accommodaties.

Patrick Robinson, head of public policy bij Airbnb: 'Amsterdam heeft een Airbnb-community die een aanzienlijke impuls geeft aan de Amsterdamse economie: 5,5 miljoen euro is bijvoorbeeld voldoende om het steunfonds voor Amsterdamse startups te verdubbelen, of achtien huldigingen van Ajax te bekostigen.'

Hoeveel een woning via Airbnb kost, is niet bekend, maar afgelopen jaar bleek uit berekeningen van reisorganisatie Goeuro dat een overnachting gemiddeld 120 euro kost. In totaal ontvangt de gemeente 48 miljoen per jaar aan toeristenbelasting. Het meeste daarvan is afkomstig van grote hotels.