AMSTERDAM - Honderden moslims die op bedevaart naar Mekka zouden gaan, zijn gedupeerd door het faillissement van reisbureau Marinas aan de Bos en Lommerweg. De eigenaar van het reisbureau heeft vorige week bij de politie aangifte gedaan van een woningoverval. Hierbij zouden honderden paspoorten en honderdduizenden euro's zijn weggenomen.

De eigenaar verblijft volgens de politie op verschillende adressen in Amsterdam. Bij de politie hebben zich inmiddels ook Mekkagangers gemeld om aangifte te doen van vermissing van hun paspoort.

De eigenaar van het reisbureau is de ex-echtgenoot van de Marokkaanse Malika K., de 'Mata Hari van Slotervaart' die voor internationale inlichtingendiensten zou hebben gewerkt. Nederland heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen de in Doebai verblijvende Malika K.

Volgens de ex heeft zijn voormalig echtgenote het op hem voorzien. Ze zou een gewapende man op hem hebben afgestuurd. Ook zou ze 185.000 euro van de rekening van het reisbureau hebben gehaald en het reisbureau in brand hebben gestoken.

Officieel wordt K. gezocht vanwege een voogdijgeschil met haar ex-echtgenoot om hun achtjarige zoon Mohammed, die al vier jaar bij haar verblijft. Op 21 mei van dit jaar oordeelde de rechter dat het kind terug moet naar zijn vader. Maar de naam van K., die geruime tijd als informant voor inlichtingendiensten zou hebben gewerkt, wordt ook in verband gebracht met verschillende grote strafonderzoeken. (HET PAROOL)