Amsterdam Bewaar

Amsterdam wijst als eerste gemeente van Nederland TTIP af

Amsterdam wijst als eerste gemeente van Nederland TTIP af
© ANP

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft gisteren een motie aangenomen die het college verzoekt zich uit te spreken tegen het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). Amsterdam is de eerste Nederlandse gemeente waar dit gebeurt.

De motie werd ingediend door oppositiepartij GroenLinks en kon rekenen op steun van de Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen, PvdA en SP.

Momenteel onderhandelen de Europese Unie en de Verenigde Staten nog over TTIP, dat een vrijhandelsverdrag met zo min mogelijk handelsbeperkingen moet worden. Volgens GroenLinks wordt de macht van grote bedrijven te groot door het verdrag. Ook het gebrek aan transparantie en het gevaar dat overheden slagkracht verliezen zint de indieners niet.

Gevolgen onduidelijk
De zogeheten ISDS-clausule, waarmee bedrijven overheden die hun bedrijfsbelangen volgens hen belemmeren kunnen aanklagen, baart GroenLinks in het bijzonder zorgen.

Eurocommissaris Cecilia Malmström sprak in maart de wens uit om voor het einde van de huidige ambtstermijn van Barack Obama een akkoord te hebben over TTIP. Of het aannemen van de motie meer dan alleen symbolische waarde heeft is niet duidelijk. SP-raadslid Peter Kwint noemt het in ieder geval een signaal naar Den Haag.