Binnenland Bewaar

América Móvil ziet af van miljardenbod op KPN

De Raad van Bestuur van KPN tijdens een aandeelhoudersvergadering op 2 oktober.
De Raad van Bestuur van KPN tijdens een aandeelhoudersvergadering op 2 oktober. © REUTERS

América Móvil zet zijn voorgenomen bod op KPN niet door. Dat meldde het Mexicaanse telecomconcern woensdag.

Het bedrijf wijst in een melding aan de Mexicaanse beursautoriteiten op de beschermingswal die de Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft opgeworpen en op de gesprekken die met het Nederlandse bedrijf zijn gevoerd. Daaruit is volgens América Móvil gebleken dat het onmogelijk zal zijn om meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN in handen te krijgen. Daardoor heeft het volgens het bedrijf geen zin om het bod door te zetten.

Onmogelijk een meerderheid op te bouwen
América Móvil gaf begin augustus aan KPN voor 2,40 euro per aandeel over te willen nemen. Eind augustus besloot de Stichting KPN de mogelijkheid te gebruiken om via de opkoop van preferente aandelen 50 procent min één aandeel van het stemrecht in KPN te verkrijgen. Daarmee werd het voor andere partijen onmogelijk om een meerderheid op te bouwen.

Volgens América Móvil is er de afgelopen maanden meerdere keren met het bestuur van KPN gesproken over het toekomstige bestuur van het telecombedrijf en de gevolgen van de overname voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid en de nationale veiligheid in Nederland. Daarop zou echter geen reactie zijn gekomen, omdat KPN verdere gesprekken afhankelijk wilde maken van een hogere prijs.

KPN liet woensdagavond weten het bericht van de Mexicanen 'ter kennisgeving' aan te nemen. 'We bestuderen het', was alles wat een woordvoerder erover wilde zeggen.

América Móvil liet weten dat de overname nu in principe van de baan is. Alle opties ten aanzien van het huidige belang van het bedrijf in KPN liggen volgens een woordvoerder nu open.

América Móvil gaf vandaag aan toestemming te hebben gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bod van 2,40 euro.

'KPN moet nu met toekomstvisie komen'
'Nu de overname door het Mexicaanse América Móvil van de baan is, moet KPN met een duidelijke visie voor de toekomst komen. Dat zei Hans de Jong, belangenbehartiger KPN bij vakbond De Unie, woensdag.

De Jong denkt dat medewerkers van de telecomreus in eerste instantie blij zullen zijn met het afketsen van de overname.  Maar je kunt je afvragen of dit op de lange termijn de beste oplossing is en of KPN gaat overleven in de felle strijd in de telecomsector. Het kan een interessant brokje zijn voor andere partijen. De toekomst is allerminst zeker. KPN moet alles op alles zetten om voldoende middelen te generen om de noodzakelijke investeringen te doen', zo wist hij.

Joost van Herpen, bestuurder bij Abvakabo FNV, is 'wat betreft de belangen voor het personeel en de werkgelegenheid blij met wat er is gebeurd''. Hij gaf aan dat de bonden nooit een vinger achter de intentie van América Móvil hebben kunnen krijgen met betrekking tot zaken als werkgelegenheid.

Ook vanuit het bestuur van KPN bleef het in het hele proces stil, zo gaf Van Herpen aan. 'Ze hebben niets van zich laten horen. Dat is niet passend in de verhoudingen die we met ze dachten te hebben.' De vakbondsman wilde niet spreken van een brevet van onvermogen voor KPN-topman Eelco Blok, maar benadrukte wel dat 'het 5 voor 12 is' voor de bestuursvoorzitter.

Minister Henk Kamp
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet in een reactie weten dat hij kennis heeft genomen van het besluit van América Móvil en dat hij vertrouwen heeft in de toekomst van KPN. Het overleg dat Economische Zaken de afgelopen tijd voerde met het Mexicaanse bedrijf, heeft Kamp als constructief ervaren.