AMSTERDAM - De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse regeringen steken samen ruim elf miljard euro in Fortis. Het voortbestaan van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar is hiermee veiliggesteld.

Nederland trekt vier miljard euro uit voor een belang van 49 procent in de Nederlandse banktak van het concern, België koopt voor 4,7 miljard euro een belang van 49 procent in de Belgische poot, terwijl Luxemburg 2,5 miljard euro steekt in een identiek belang in Fortis Luxemburg.

Dat is de uitkomst van een weekeinde van koortsachtig overleg over het lot van Fortis, waaraan de Belgische, Luxemburgse en Nederlandse regeringen, de presidenten van de nationale banken van de drie Beneluxlanden en diverse internationale topbankiers deelnamen.

De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos weersprak na afloop van het overleg dat sprake is van een nationalisatie, aangezien het om een minderheidsdeelneming gaat. ''We hadden ook niets kunnen doen, maar dan was het maar de vraag of Fortis deze maandagochtend overleefd had.''
De Belgische premier Yves Leterme sprak van 'een mooi voorbeeld van hoe drie landen het opnemen voor hun bevolking; de spaarders komen voor hen op de eerste plaats'. Bos en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) woonden gisteravond in Brussel het slotberaad over Fortis bij.

Op de Amsterdamse beurs schoot Fortis vanochtend na opening vijftien procent omhoog. Daarna daalde het weer, tot een verlies van vier procent om twaalf uur. Beleggers vrezen dat het ingrijpen van de nationale overheden zal leiden tot een verwatering van het aandeel.

De stemming op de effectenbeurs was ronduit slecht. Het reddingsplan is de financiële wereld nog onvoldoende duidelijk. ING verloor zes procent en het aandeel SNS Reaal kwam op het laagste niveau ooit terecht.