Binnenland Bewaar

ABN Amro ziet winst dalen en schrapt ongeveer 400 banen

ABN Amro ziet winst dalen en schrapt ongeveer 400 banen
© EPA

ABN Amro heeft in het eerste kwartaal 17 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder en schrapt circa 400 banen bij de zakelijke tak. Dat maakte de genationaliseerde bank vrijdag bekend.

ABN Amro boekte vorig kwartaal een nettowinst van 415 miljoen euro, tegen 503 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar. In de eerste 3 maanden van dit jaar werd de winst onder meer gestuwd door de verkoop van Griekse leningen. Die leverden meer op dan verwacht. Zonder deze en andere incidentele meevallers was een winst van 290 miljoen euro overgebleven.

De bank maakte verder bekend dat er circa 400 voltijdsbanen verdwijnen bij de zakelijke tak. Een deel daarvan wordt door natuurlijk verloop en interne herplaatsing gerealiseerd. Eind vorig jaar had ABN Amro in totaal circa 23.000 mensen in dienst.

De moeilijk economische omstandigheden en de dalende huizenprijzen dreven de voorzieningen voor slechte leningen, uitgezonderd de Griekse leningen, met bijna 40 procent op, tot 259 miljoen euro. Vooral bij hypotheken en leningen aan het mkb namen de betalingsproblemen toe. De kosten voor de voorzieningen voor slechte hypotheken verdubbelden ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Ze lagen wel iets lager dan in de laatste 3 maanden van 2012.

Door de meevaller op de verkoop van een deel van de Griekse leningen en de herwaardering van de resterende Griekse leningen, namen de totale voorzieningen voor slechte kredieten met 225 miljoen euro af.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm sprak van een moeilijk kwartaal. Door de stijgende werkloosheid en de krimp van de Nederlandse economie blijft ABN Amro terughoudend voor de rest van het jaar, voegde hij eraan toe.