Buitenland Bewaar

Rehn: geen garantie voor spaarders boven een ton

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en eurocommissaris Rehn op 25 maart tijdens hun persconferentie over het reddingsplan voor Cyprus.
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en eurocommissaris Rehn op 25 maart tijdens hun persconferentie over het reddingsplan voor Cyprus. © EPA

Het kan vaker voorkomen dat grote spaarders moeten meebetalen bij de redding van banken. Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) zaterdag gezegd in een interview met de Finse omroep YLE.

Volgens een geplande nieuwe Europese richtlijn kunnen spaarders en beleggers aansprakelijk worden gesteld in het geval van een faillissement of een herstructurering van een bank, aldus Rehn. Hij benadrukte wel dat Cyprus een uitzonderlijk geval was en dat het alleen om grote spaarders gaat. De limiet van 100.000 euro is heilig, zei Rehn.

Rehn volgt daarmee de lijn van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, die eind vorige maand zei dat Europese overheden mogelijk in de toekomst niet meer standaard alle problemen bij banken naar zich toe zullen trekken. Dijsselbloems uitspraken in interviews met persbureau Reuters en de Financial Times leidden toen wereldwijd tot opschudding.