AMSTERDAM - Met ecologisch isolatiemateriaal op basis van schimmels won de Amerikaanse uitvinder Eben Bayer gisteren de Picnic Green Challenge, een internationale wedstrijd voor het beste kilmaatplan. Bayer krijgt een half miljoen euro om zijn uitvinding op de markt te brengen.

Aan de wedstrijd deden 235 uitvinders mee. In de Westergasfabriek mochten de vier overgebleven finalisten met een korte presentatie de jury overtuigen. In de jury zaten onder anderen Kevin Wall, oprichter van SOS, de beweging achter Live Earth, en Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace.

De winnende uitvinding van de 23-jarige Eben Bayer werd door de jury geprezen vanwege de goede combinatie van creativiteit en duurzaamheid. Greensulate heet zijn milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

Bayers' landgenote Capra J'neva Devi sleepte 100.000 euro in de wacht met haar kleine zonnepanelen die bijvoorbeeld aan het raam of het balkon kunnen worden gehangen. Een van de andere genomineerden, Jochen Mundinger uit Zwitserland, demonstreerde de RouteRank, een softwareprogramma dat precies weergeeft hoeveel co2 er wordt uitgestoten per reis, afhankelijk van het vervoermiddel.

De Amerikaanse Peter Yeadon ontwikkelde het vernuftige zonweringsysteem SmartScreen. Het scherm is gemaakt van materiaal dat reageert op warmte, waardoor het automatisch opent bij koude en sluit bij warmte.

Het is de tweede keer dat de Picnic Green Challenge wordt gehouden, met geld van de Nationale Postcode Loterij. De eerste editie werd gewonnen door de Nederlander Igor Kluin, met een systeem dat zelfstandig huishoudelijk apparatuur aan- en uitschakelt.

Met de prijs wil Picnic Green Challenge uitvinders stimuleren om bij te dragen aan een beter milieu. (HET PAROOL)