Buitenland Bewaar

'Europa verliest jaarlijks 120 miljard euro door corruptie'

Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström g
Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström g © EPA

De 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) verliezen jaarlijks 120 miljard euro door corruptie. Dat zei de Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström gisteren op een congres in Zweden volgens Euobserver.com.

'Studies suggereren  dat 20 tot 25 procent van de waarde van alle overheidscontracten aan corruptie verloren gaat', aldus Malmström op het congres. Overheidscontracten maken ongeveer 15 procent uit van het totale BBP van de Europese lidstaten.

Volgens een rapport van Transparency International (TI) is de corruptie is het ergst in Italië, Bulgarije, Tsjechië, Roemenië en Slovenië. In Tsjechië gelooft 60 procent van de managers van kleine bedrijven dat zonder omkoping het binnenhalen van een overheidscontract niet mogelijk is.

EU-wetgeving
Wetgeving vanuit de Europese Unie om corruptie tegen te gaan bestaat, maar is complex en wordt vaak gegeneerd. Daarnaast ontbreekt het in veel gevallen effectieve controle op het afsluiten van overheidscontracten. Dat de EU-wetgeving onvoldoende kracht heeft blijkt uit het feit dat de strijd tegen corruptie in Tsjechië, Hongarije en Slowakije sinds toetreding toe de EU is afgenomen.

Ook Nederland kan nog meer maatregelen nemen om corruptie tegen te gaan. Zo kunnen volgens TI klokkenluiders uit de publieke sector nog beter beschermd worden en moet er wetgeving worden ingevoerd die ook klokkenluiders uit de private sector beschermd.