Binnenland Bewaar

Topman Novartis ziet af van 60 miljoen euro vertrekpremie

Daniel Vasella.
Daniel Vasella. © REUTERS

De vertrekkende topman van het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis, Daniel Vasella, ziet af van zijn vertrekpremie van omgerekend bijna 60 miljoen euro na grote ophef over de zaak in Zwitserland. Dat maakte hij dinsdag bekend.

De premie was op voorwaarde dat Vasella de komende 6 jaar niet zou werken voor concurrenten van Novartis. 'Ik begrijp dat veel mensen in Zwitserland de compensatie onredelijk hoog vinden, ondanks het feit dat ik heb aangegeven het nettobedrag te schenken aan filantropische activiteiten', aldus Vasella in een verklaring. De vertrekpremie leidde tot boze reacties in de Zwitserse politiek en van belangenverenigingen van aandeelhouders.

Vasella is een van de grondleggers van Novartis. Eind januari werd bekend dat hij na 17 jaar zijn bestuursfunctie neerlegt. De dagelijkse leiding droeg hij in 2010 al over aan Joe Jimenez. De functie die hij sindsdien bekleedde, is te vergelijken met die van president-commissaris bij de meeste Nederlandse bedrijven.

Zwitserland houdt op 3 maart een referendum over een wetsontwerp om de beloningen van topbestuurders in het bedrijfsleven aan banden te leggen. Uit peilingen bleek tot dusver dat het voorstel op slechts een krappe meerderheid kon rekenen, maar die lijkt te zijn gegroeid sinds de vertrekpremie van Vasella in het nieuws is gekomen.