Binnenland Bewaar

Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is in augustus gestegen naar 97 procent. Eind juni was dat nog 94 procent. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dat donderdag bekendgemaakt. De stijging kwam door de positieve rendementen op aandelen en een betrekkelijk stabiele lange rente, zegt DNB. De belangrijkste aandelenkoersen stegen tussen eind juni en eind augustus. Zo steeg de AEX met 7 procent.

Pensioenfondsen zijn verplicht een dekkingsgraad te hebben van 105 procent, zodat ze ook op langere termijn de pensioenen nog kunnen betalen. Een aantal fondsen zit daar zo ver onder dat ze volgend jaar zo goed als zeker fors moeten korten op de pensioenuitkeringen.

De pensioenfondsen hebben vooral last van de lage rente waarmee ze moeten rekenen om hun vermogen te bepalen. Die rente is zo laag door de eurocrisis. het kabinet overweegt de rekenrente wat te verhogen, zodat de fondsen meer lucht krijgen. Waarschijnlijk wordt een besluit hierover volgende week bekendgemaakt.

Eind augustus waren 4,9 miljoen werkenden en 2,5 miljoen pensioengerechtigden aangesloten bij een van de 231 pensioenfondsen die een dekkingstekort hebben.