Amsterdam Bewaar

Wonen in kantoor kan voor weinig

Veel kantoorruimte staat leeg en (nu nog) te huur in Amsterdam Zuidoost.
Veel kantoorruimte staat leeg en (nu nog) te huur in Amsterdam Zuidoost. © ANP

De economische crisis heeft ook een positief effect: door de waardedaling van kantoren komt goedkope woonruimte beschikbaar in lege kantoorpanden.

De afgelopen weken verkochten Uni-Invest en Ebi-Orange kantoorgebouwen in Amsterdam omdat ze niet meer aan hun financiële verplichtingen konden voldoen. Nu de veelal leegstaande panden zijn afgewaardeerd, komen de kantoren van die twee grote vastgoedfondsen tegen bodemprijzen op de markt. De verwachting is dat er meer volgen.

PvdA-raadslid Michiel Mulder ziet daardoor nu kansen op grote schaal kantoren te transformeren tot studentenwoningen en appartementen voor starters of grote gezinnen. 'Als die kantoren op de markt komen met een boekwaarde van vijfhonderd euro per vierkante meter, kost een appartement van honderd vierkante meter nog maar vijftigduizend euro. Dan moet er natuurlijk nog wel worden verbouwd.'

Op dit moment staat ongeveer 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Een groot deel daarvan staat in Zuidoost. De gemeente probeert al jaren eigenaars te bewegen hun kantoor om te bouwen tot een hotel of een appartementencomplex. Dit lukt maar op kleine schaal, vooral doordat investeerders huiverig zijn voor de hoge kosten en de risico's, en hun panden liever leeg laten staan in de hoop dat er nog een keer een goed betalende huurder langs komt.

De kantoren die in Amsterdam op de markt komen, staan vooral in Amstel III (Zuidoost) en rond Sloterdijk, niet direct de populairste gebieden van de stad om te wonen. Toch denkt Mulder dat er wel degelijk vraag naar is. 'Tegen die prijzen? Zeker. Je boort een heel nieuwe markt aan: gezinnen die meer ruimte willen, maar geen geld hebben om een groot appartement te kopen, maar bijvoorbeeld ook starters die zelf willen bepalen hoe hun huis eruit gaat zien.' (Jasper Karman)