Binnenland Bewaar

Lagere straf - vier jaar cel - voor hoofdverdachte Jan van V. in vastgoedfraudezaak

Hoofdverdachte in de zogeheten Klimopzaak Jan van V. (L) komt in gezelschap van advocaat Willem Koops aan, vandaag bij de rechtbank in Haarlem. © ANP
Hoofdverdachte in de zogeheten Klimopzaak Jan van V. (L) komt in gezelschap van advocaat Willem Koops aan, vandaag bij de rechtbank in Haarlem. © ANP © UNKNOWN

In het grote vastgoedfraudeproces Klimop is hoofdverdachte Jan van V. vandaag veroordeeld tot 4 jaar cel. De straf valt fors lager uit dan de 7 jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) in september tegen Van V. eiste.

Onder het motto 'we worden allemaal rijk' liet Van V., destijds directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, enorme geldbedragen naar zichzelf en zijn medeverdachten vloeien, stelde de rechtbank.

Van V. runde volgens de rechters een onderneming binnen een onderneming, hij was de onbetwiste leider van een criminele organisatie en vervulde bij de fraude een coördinerende rol.

De straf viel lager uit omdat Van V. is vrijgesproken voor de oplichting van Philips Pensioenfonds. In zijn voordeel sprak volgens de rechters dat hij tijdens zijn proces openheid van zaken gaf, zonder dat hij de schuld legde bij anderen. Van V. nam bovendien zelf in een vroeg stadium het initiatief een schadevergoeding te betalen aan de benadeelde partijen.

Van V. werd vrijdag met tien medeverdachten veroordeeld voor de fraude met tientallen miljoenen rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).

Olivier L.
Aan Olivier L., voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, werd drie jaar cel opgelegd. De rechters nemen het L. kwalijk dat hij tijdens het hele vastgoedfraudeproces bleef ontkennen en geen openheid van zaken heeft gegeven.

L. was volgens de rechters lid van het 'driemanschap' van hoofdverdachten, dat verder bestond uit Jan van V. en Nico V. Hij heeft vele valse overeenkomsten gesloten en valse facturen verstuurd, aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in september 5 jaar cel tegen hem geëist. L. was volgens het OM een van de leiders van de criminele organisatie en op de hoogte van alle geldstromen.

Cees H.
Oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd. Met name door de vrijspraak voor het lidmaatschap van twee criminele organisaties viel zijn straf fors lager uit dan de 4 jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem had geëist.