Binnenland Bewaar

Arrestaties bij actie Greenpeace IJmuiden

Greenpeace in actie in de wateren voor de kust van West-Afrika. Beeld uit Greenpeace video.
Greenpeace in actie in de wateren voor de kust van West-Afrika. Beeld uit Greenpeace video. © UNKNOWN

Greenpeace voerde vanochtend actie in de haven van IJmuiden tegen de Europese subsidies die reders van grote visserijschepen krijgen. Actievoerders schilderden in de Haringhaven in grote cijfers de subsidiebedragen op de zijkant van twee schepen. De politie greep in en arresteerde zes actievoerders.

De actievoerders zijn aangehouden voor vernielingen en worden verhoord. De arrestaties zijn zonder problemen verlopen, aldus een politiewoordvoerster.

Greenpeace voerde de actie tegen de Europese subsidies die reders van grote visserijschepen krijgen. De actievoerders schilderen in grote cijfers de subsidiebedragen op de zijkant van de schepen.

De 'schilders' van Greenpeace voeren rond half zeven in twee rubberboten de haven binnen om de schepen te bekladden. De reder, Parlevliet & Van der Plas, alarmeerde de politie. Na ongeveer 2 uur werden de actievoerders in hun boten door de waterpolitie naar de kant gesommeerd en gearresteerd. Daarmee kwam een einde aan de actie.

Greenpeace ziet de schepen als 'varende visfabrieken' die sinds 2006 geld uit de Europese pot krijgen. Met de schepen wordt onder meer voor de kust van West-Afrika gevist. De organisatie noemt het schandalig dat gesubsidieerd kustwateren worden geplunderd in de arme regio.

Een helikopter van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hield de actievoerders tijdens het protest vanuit de lucht in de gaten. Volgens de zegsman van Greenpeace zijn de schepen niet ernstig beschadigd en kan de milieuvriendelijke verf die bij de actie is gebruikt, zij het met enige moeite, worden verwijderd.

De Pelagic Freezer-trawler Association (PFA), waar het IJmuidense bedrijf bij is aangesloten, verwijst Greenpeace met alle kritiek naar de Europese commissie en de ministers van Visserij van de lidstaten. Volgens de organisatie wordt in de wateren bij West-Afrika gevist op basis van Europese visserij-akkoorden.