Binnenland Bewaar

ING schokt met ontslag van 2700 man

Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. © anp
Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. © anp © UNKNOWN

Het massa-ontslag bij ING, waarbij in twee jaar 2700 banen verdwijnen, is vandaag bij personeel en vakbonden ingeslagen als een bom.

Het concern maakte de sanering vandaag bekend tegelijk met het bericht dat de kwartaalwinst is verzevenvoudigd tot 1,7 miljard euro.

De vakbonden willen snel onderhandelen over een sociaal plan. 'Deze plannen komen heel hard aan bij de werknemers,' zei bestuurder Fred Polhout van de vakbond FNV Bondgenoten. 'Dat er iets stond te gebeuren, lag voor de hand, gezien de situatie in de financiële sector. Maar een reorganisatie van deze omvang slaat een diepe bres in het personeelsbestand.'

Bankverzekeraar ING schrapt de komende twee jaar ruim tien procent van de 20.000 banen. Tweeduizend voltijdbanen verdwijnen bij de administratie, daarnaast zegt de bank nog eens 700 externen op.

Volgens de Dienstenbond CNV krijgen 1700 mensen gedwongen ontslag, maar ING bestrijdt dit. 'Wij hebben een sociaal plan en we zullen zoveel mogelijk proberen mensen te begeleiden van werk naar werk,' zegt ING. Wel erkent de bank dat er maar 300 banen via natuurlijk verloop verdwijnen. De sanering moet vanaf 2014 jaarlijks 300 miljoen euro kosten besparen.

Volgens ING is de maatregel nodig vanwege de verslechterde economie en de gedaalde vraag naar hypotheken. Verder moet de bank voldoen aan strengere eisen voor kapitaalreserves, waardoor er extra op de kosten moet worden gelet.

Voor de werkgelegenheid in Amsterdam is de sanering bij ING een slag. Eerder kondigden ook de Amsterdamse bedrijven ABN Amro en TomTom duizenden ontslagen aan.

De winstgroei bij ING komt vooral uit het verzekeringsbedrijf, dat een verlies van 274 miljoen euro vorig jaar omboog tot een winst van 561 miljoen nu. Bij het bankbedrijf daalde de nettowinst daarentegen van 1,5 miljard tot 1 miljard euro, vooral door de schuldencrisis en de tegenvallende economische groei.

ING schreef afgelopen kwartaal 467 miljoen euro af op slechte Griekse obligaties. (Het Parool)