Binnenland Bewaar

Ondernemersplatform tekent Green Deal niet

Martin van Rijn, voorzitter De Groene Zaak
Martin van Rijn, voorzitter De Groene Zaak © UNKNOWN

De overkoepelende Green Deal die het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vandaag zal sluiten met werkgeversorganisaties en de milieubeweging is een gemiste kans. Dat vindt De Groene Zaak, zo meldt dit duurzame ondernemersplatform vandaag.

Volgens De Groene Zaak ontbreken structurele maatregelen die hard nodig zijn voor een transitie naar een duurzame economie. Het platform, dat meer dan 100 duurzame ondernemers vertegenwoordigt, zal de Green Deal dan ook niet meetekenen.

Volgens het platform lijkt de Green Deal vooral in te steken op inspanningen die door het bedrijfsleven moeten worden gepleegd. Het is de organisatie echter onduidelijk onder welke voorwaarden de overheid instapt.

'Wij hebben meermaals concrete voorstellen ingebracht om de overkoepelende Green Deal een echt duurzaam financieel-economisch fundament te geven. Die zijn echter niet overgenomen', aldus directeur van De Groene Zaak, Marga Hoek.

Energiebedrijf Eneco ziet in de Green Deal van het kabinet met het bedrijfsleven over groene energie 'een aanzet tot een positieve beweging': 'Er moet nog veel worden geregeld en uitgewerkt voordat we kunnen spreken van een succes'.

Eneco betwijfelt of de verplichting aan leveranciers om een bepaald aandeel groene energie te leveren efficiënt kan gaan werken. Het bedrijf vreest 'onnodige prijsverhogingen' en is teleurgesteld over de kleine rol van windmolens op zee.