Amsterdam Bewaar

Reinigingsdienst Amsterdam mag staken

De vuilnishoop van onder meer Koninginnedag leidt volgens de gemeente tot een verkeersinfarct en veiligheidsrisico's. Archieffoto ANP
De vuilnishoop van onder meer Koninginnedag leidt volgens de gemeente tot een verkeersinfarct en veiligheidsrisico's. Archieffoto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Werknemers van de Amsterdamse reinigingsdienst krijgen toestemming om in de week vanaf 30 april te staken. De rechter heeft het stakingsverbod dat de gemeente Amsterdam eiste in een kort geding afgewezen.

De rechter stelt dat de staking nog niet officieel is aangezegd en gaat er op dit moment van uit ''dat het niet de bedoeling van de bonden is een algehele staking uit te roepen zonder dat er maatregelen worden getroffen ter beperking van de overlast''. Een verbod van een algehele staking zou dan ook prematuur zijn, oordeelde de voorzieningenrechter vrijdag.

Onverantwoord
De gemeente Amsterdam vindt de actie onverantwoord en probeerde de staking middels een kort geding te voorkomen. De burgemeester, politie en brandweer voorzien grote problemen als de vuilnismannen de eerste week van mei staken om betere arbeidsvoorwaarden te forceren. De vuilnishoop van onder meer Koninginnedag leidt volgens de gemeente tot een verkeersinfarct en veiligheidsrisico's.

De stakingsleiders leggen maandag hun plannen voor aan de vakbondsleden over de exacte vorm, de locatie en de tijdstippen van de aangekondigde actie. Zodra dat is gebeurd, gaat de gemeente een nieuw kort geding aanspannen om de staking alsnog te voorkomen, kondigde een woordvoerder vrijdag aan. Dat de rechter het stakingsverbod voorafgaande aan de aanzegging heeft afgewezen, betreurt de gemeente. (ANP)