Amsterdam Bewaar

Vrijdag besluit Koninginnedag

In Amsterdam wordt er op de avond van Koninginnedag op enkele plekken in de stad schoongemaakt. Foto ANP
In Amsterdam wordt er op de avond van Koninginnedag op enkele plekken in de stad schoongemaakt. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Of de stad in de week van Koninginnedag verandert in een vuilnisbelt, wordt vrijdagavond duidelijk. Dan beslist de rechter of staking van de schoonmakers door mag gaan.

Gisteren stond de gemeente tegenover de vakbonden in een door haar aangespannen kort geding.

Tijdens de zitting betoogden de bonden dat een verbod onmogelijk is, omdat er nog geen officieel besluit over de vorm, de duur en het moment van de staking is.

De bonden hebben de afgelopen maand veel gedreigd om juist in de week van 30 april het werk neer te leggen.

De gemeente eiste gisteren in de rechtbank duidelijkheid, omdat zeker een week nodig is om maatregelen te treffen als de stakingen doorgaan.

''Er kon geen ongelukkiger periode uitgekozen worden. Waarom moet het juist in die week?'' vroeg advocaat Rogier Duk zich namens de gemeente af. ''Vorig jaar tijdens Koninginnedag zijn alle festiviteiten nog op dezelfde dag afgelast. Dat was om een heel andere reden, maar er zijn dus voldoende mogelijkheden om dat op korte termijn te doen,'' aldus de raadsman van vakbond Abvakabo FNV.

Op Koninginnedag komen bijna een miljoen mensen naar Amsterdam en ook de twee weken erna staat de stad bol van de activiteiten. Vooral de openbare orde en veiligheid komen volgens de gemeente in het gedrang. ''Er zullen meer ongelukken zijn door vuilnis op straat. De kans op brand neemt toe en vluchtroutes worden geblokkeerd. Er komen veel hoogwaardigheidsbekleders naar de stad. Bij een bommelding zal het zoeken bemoeilijkt worden door het vuil,'' zei advocaat Pieter de Jong namens de gemeente.

Dat de bonden tijdens de zitting plots verklaarden dat het moment van de staking niet definitief is, zorgde voor rumoer in de rechtszaal. ''Ze hebben aangegeven dat de periode vaststaat en geen bespreekpunt is,'' zei de directeur juridische zaken vanaf de tribune. ''Dit wordt uit de duim gezogen,'' reageerde een bestuurder van de vakbond.
De bonden verklaren dat ze met de gemeente willen meedenken om de staking goed te laten verlopen. Zo is Abvakabo FNV in overleg met reiniging om in de grachten vuilcontainers te plaatsen.

 ''Misschien is het een goed idee die voor altijd te laten staan,'' reageerde de rechter. (HET PAROOL)