Binnenland Bewaar

Lange rijen op Amsterdamse stations

Reizigers in de rij voor een kaartje op het centraal station. Foto Marc Driessen
Reizigers in de rij voor een kaartje op het centraal station. Foto Marc Driessen © UNKNOWN

AMSTERDAM - De aswolk van de IJslandse vulkaan heeft vrijdagavond voor chaotische taferelen op het Centraal Station en het Amstelstation in Amsterdam gezorgd. Op Schiphol waren gangen, cafés en winkels inmiddels uitgestorven.

Vooral op het CS was het een puinhoop. Bij het internationale loket van NS HiSpeed was de wachttijd om zeven uur opgelopen tot ruim drie uur. De NS besloot daarop het ticketcentrum te sluiten, tot ergernis van veel reizigers. Alle internationale treinenwaren vol. Alleen in een verlengde Thalys naar Parijs was nog plek, maar passagiers moesten voor die reis aan boord contant afrekenen; hoeveel een enkeltje Parijs moest kosten, wist niemand op het station te vertellen.

Op het Amstelstation meldden zich honderden gestrande reizigers die hoopten per bus naar Londen of Parijs te kunnen: de daar gevestigde busmaatschappij Eurolines zette elf extra bussen in, die helemaal volgeboekt waren. Het vliegverkeer ligt in elk geval tot vanavond nogplat in grotedelen van Europa, meldde Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleiding, gisteravond. De organisatie spreekt van een ongekende situatie. Op Schiphol brachten opnieuw ongeveer 1500 gestrande reizigers de nacht door. Zowel op de verder volkomen uitgestorven luchthaven, als in Amsterdam was nauwelijks nog een hotelkamer beschikbaar. (JASPER KARMAN)