Binnenland Bewaar

Peetoom: CDA vocht voor koopkracht

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom.
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom. © ANP

Ministers van het CDA hebben zich er in het kabinet hard voor gemaakt om in de begrotingsplannen voor volgend jaar de laagste inkomens zoveel mogelijk te ontzien. Dat stelt CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom.

 Iedereen moet bloeden  
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom

Peetom vertelde dit in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Volgens Peetoom zorgt het huidige kabinet van VVD en CDA er meer dan het vorige voor dat de inkomens in Nederland meer gelijk worden getrokken. 'Iedereen moet bloeden', erkende Peetoom wel.

D66-leider Alexander Pechtold toonde zich op Twitter niet enthousiast over het optreden van Peetoom. Hij tweette: 'Ruth Peetoom klinkt al helemaal "ingeburgerd" als CDA-partijvoorzitter bij #Kamerbreed ... en het ligt niet aan ontvangst Radio 1 #helaas'

Het kabinet bereikte gisteren een akkoord over de begroting voor 2012. Daarin wordt geprobeerd het koopkrachtverlies te beperken tot 2 procent.

Prinsjesdag
Koopkracht wordt, zo is de verwachting in Den Haag, komende Prinsjesdag het kernwoord. Die koopkracht gaat onafwendbaar achteruit. Voor het eerst sinds de door recessie getekende jaren tachtig gebeurt dat minstens drie jaar achter elkaar.

De groepen die naar verluidt wat extra's krijgen, zijn tegelijk de Nederlanders van wie het kabinet had gehoopt dat het koopkrachtverlies niet zo erg zou toeslaan. Maar volgens het Centraal Planbureau (CPB) is hun koopkrachtdaling juist hoger dan het gemiddelde van 0,75 procent.

Vandaag werd bekend dat het verlies van koopkracht voor de lage inkomens ondere andere wordt beperkt doordat de middeninkomens meer belasting moeten gaan betalen.

Kritische CDA-site
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom zegt blij te zijn met het initiatief van een aantal kritische partijleden om een website te beginnen die oproept tot meer discussie over de toekomst van de partij. Ze zei dat zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Volgens Peetoom past de website bij de nieuwe manier van debat binnen het CDA, waaraan de partij volgens haar grote behoefte had na de forse verkiezingsnederlaag van vorig jaar.