Binnenland Bewaar

Thuiswerk moet mkb'ers uit de file lokken

'Werknemers die in de file staan, verliezen productiviteit.' Foto ANP
'Werknemers die in de file staan, verliezen productiviteit.' Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Honderd Amsterdamse kleine ondernemingen gaan op proef hun personeel een half jaar vanuit huis laten werken. Met subsidie van de overheid krijgen de werknemers thuis snel internet en vergadersoftware.

Wanneer het experiment slaagt, krijgt het navolging in de rest van het land, aldus Kees Verhoeven, directeur van MKB Amsterdam.

De proef, in 36 gemeenten rond Amsterdam, moet uitwijzen of thuiswerken een oplossing tegen de files is. Uit onderzoek is gebleken dat veel kleine ondernemers vooroordelen tegen thuiswerken hebben. Zo denken zij dat de investeringen hiervoor in hardware en software hoog zijn en weinig opleveren.

Volgens de organisatoren van de proef, MKB Nederland en adviesbureau Boer & Croon, bedragen de kosten voor thuiswerksoftware slechts 13 euro per maand per werknemer. Voor dat geld wordt de thuiswerker voorzien van Microsoft-programma's voor e-mail, videovergaderen, tekstverwerken en een agenda.

De investeringen blijven beperkt, doordat alle data centraal op internet staan opgeslagen op beveiligde servers. Werknemers die thuis geen internetverbinding hebben, krijgen tijdens de proef een gratis snelle webaansluiting van UPC.

Het experiment wordt gefinancierd met belastinggeld van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Verhoeven: ''Dat er tijdelijk belastinggeld wordt gebruikt, is te rechtvaardigen. Dit is een experiment om ondernemers over de streep te halen. Ons doel is tweeduizend werkplekken bij werknemers thuis in te richten. Die mensen verdwijnen uit de file, al is het maar één dag.''

Na de proef betalen de bedrijven gewoon voor de software. Thuiswerken laat zich terugverdienen, aldus Verhoeven. ''Werknemers die in de file staan, verliezen productiviteit. Thuiswerk kan niet bij alle beroepen, zoals loodgieters of hoveniers. Maar de regio Amsterdam telt veel werk achter de computer, zoals ontwerpen. Dat kun je thuis doen.''

De organisatoren willen de files rond de hoofdstad in 2012 verminderd hebben met vijf procent.

Morgen begint de eerste onderneming met het experiment, het Amster­damse communicatiebureau La­mar. De organisatoren meten zowel voor de proef als erna de opvattingen over thuiswerken bij werkgevers en werknemers. (MARC¿LAAN)