Buitenland Bewaar

Te weinig geld voor intocht Sint  

''Mensen die al jaar in jaar uit duizend euro storten, doen door de kredietcrisis nu ineens niet meer mee.'' Foto ANP
''Mensen die al jaar in jaar uit duizend euro storten, doen door de kredietcrisis nu ineens niet meer mee.'' Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De Amsterdamse organisatie van de intocht van Sinterklaas kampt met geldgebrek. Door de kredietcrisis zijn talloze particuliere sponsors afgehaakt. Daardoor is er twee maanden voor de intocht een tekort van 70.000 euro, op een budget van drie ton.

Het evenement, dat een paar honderdduizend toeschouwers trekt, kan de kosten laag houden door de vele vrijwilligers en gratis advertenties en drukwerk. Maar voor Pietenkostuums, onkostenvergoedingen voor de muziekbands, beveiliging en vergunningen is de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam volledig afhankelijk van giften. En daar zit het probleem. ''De ene na de andere sponsor haakt af,'' zegt Sandra Boer namens de stichting. ''Mensen die al jaar in jaar uit duizend euro storten, doen door de kredietcrisis nu ineens niet meer mee.''

De stichting heeft aan de bel getrokken bij de gemeente en PvdA-raadslid Daniel Sajet zal morgen vragen stellen aan burgemeester Job Cohen. ''Het gaat mij er niet eens om dat de gemeente geld bijlegt, maar ik wil wel dat de intocht kan doorgaan,'' zegt Sajet.

Volgens de gemeente, die doorgaans net als enkele andere grote sponsors 30.000 euro bijlegt, komt  er 'hoe dan ook een fantastische intocht'. Het gemeentebestuur wil niet zeggen of het daar zo nodig extra geld voor op tafel zal leggen. (HET PAROOL)